Obnova Kule motrilje u Novom Pazaru biće gotova do septembra

NOVI PAZAR – Radovi na obnovi Kule motrilje su na polovini, a završetak posla očekuje se u septembru, najavila je direktorka Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture Dubravka Djukanović.

Ona je posle posete gradilištu u petak rekla da je zadovoljna kvalitetom radova na sanaciji tog kulturno-istorijskog spomenika iz 15. veka.

“Uradjena je statička sanacija, a u izradi je kompletna hidroizolacija, kao i izrada čelične konstrukcije. Završena je i krovna konstrukcija i očekuje se isporuka krovnog pokrivača, posle čega će se preći na unutrašnje radove”, rekla je Djukanović.

Gradonačelnik Novog Pazara Nihad Biševac rekao je da je zadovoljan napretkom radova na rekonstrukciji kule, i najavio revitalizaciju i drugih kulturno-istorijskih spomenika, kao i izgradnju letnje pozornice.

“Biće raspisan projekat za izgradnju Kule džephane, a planirana je i izgradnja letnje pozornice. Imamo ogromne potencijale i zato ćemo raditi na očuvanju naših kulturno istorijskih spomenika”, istakao je Biševac.

Obnovu Kule motrilje finansiralo je Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija sa 22,7 miliona dinara, a posao je poveren kompaniji “Koto” iz Beograda, kojoj će pomagati firma “Krov”, iz Novog Pazara.

Novopazarska gradska tvrđava Bedem s Kulom motriljom smatra se jednim od najznačajnijih istorijskih kompleksa u Novom Pazaru. Izgrađena je po nalogu osnivača Novog Pazara Isa-bega Ishakovića, neposredno nakon osnivanja grada, u šestoj deceniji 15. veka.

indeksonline.rs/Beta

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO