Obnavlja se popularni servis Megaupload

1200

Kim Dotkom (Kim Dotcom) planira da obnovi sajt „Megaupload“ u januaru 2017. Originalni sajt za deljenje fajlova Megaapload pokazao se kao enormno popularan i procenjuje se da je dnevno imao 50 miliona korisnika na vrhuncu.

Ugašen je 2012. nakon optužbi od vlasti SAD-a da je korišćen za pirateriju.

Novi servis će obnoviti sve naloge svih bivših korisnika na Megaaploudu.

Planovi o obnovi objavljeni su u seriji tvitova Kima Dotkoma koji sada živi na Novom Zelandu. On kaže da bi sajt trebalo da startuje 20. januara, na petu godinu od kada je policija upala u njegovu kuću istražujući „ogromnu“ količinu piraterisanog materijala dostupnog na Megaaploudu.

Tvitovi sugerišu da će novi servis Megaapload koristiti virtualnu valutu bitkoin, ali nije jasno da li će se koristiti kao platežno sredstvo, ili kao način da se prati šta ljudi dele preko servisa.

Takođe, nije jasno kako će nalozi s originalnog servisa biti obnovljeni. Dotkom kaže da će biti poslat mejl svim korisnicima s informacijom da je servis spreman i da mogu da mu se pridruže.

Prema Dotkomovim rečima, nova verzija će dati korisnicima 100 gigabajta slobodnog prostora, neće imati ograničenja u brzini prenosa podataka, omogućiće korisnicima da sinhronizuju nalog na svim svojim uređajima.

U godinama nakon ukidanja Megaaplouda, gospodin Dotkom je pokrenuo odvojeni servis za deljenje fajlova zvani Mega. Dao je ostavku na mesto u upravnom odboru servisa 2013.

izvor: N1