Objavljen snimak susreta ruskog i američkog aviona u blizini Aljaske

Videosnimak susreta dolazi nakon niza ruskih upada u zonu protivzračne odbrane Aljaske odmah izvan suverenog zračnog prostora SAD-a.


Susret ruskog i američkog aviona u blizini Aljaske (DVIDS/Reuters)

Sjevernoamerička zračna komanda (NORAD) objavila je snimak susreta ruskog borbenog aviona koji leti u blizini Aljaske i F-16 američke avijacije, koji je bio poslat da ga presretne.

Videosnimak susreta dolazi nakon niza ruskih upada u zonu protivzračne odbrane Aljaske odmah izvan suverenog zračnog prostora SAD-a, piše AP, prenosi Tanjug.

 

NORAD i jedan od američkih senatora Aljaske osudili su susret aviona.

“Ponašanje ruskog Su-35 nije bilo bezbjedno, bilo je neprofesionalno i ugrozilo je sve”, rekao je general Gregory Guillot, komandant NORAD-a i Sjeverne komande SAD-a.

Slanje američkih vojnika s raketnim bacačima
Senator Dan Sullivan, republikanski član Komiteta za oružane snage Senata SAD-a, rekao je da je prolaz ruskog aviona još jedan razlog za jačanje američkog vojnog prisustva na Aljasci i Arktiku.

Taj prolaz dolazi samo nekoliko sedmica nakon što su osam ruskih vojnih aviona i četiri njegova mornarička broda, uključujući dvije podmornice, došli blizu Aljaske dok su Kina i Rusija izvodile zajedničke vježbe.

Nijedan od aviona nije probio zračni prostor SAD-a.

Međutim, oko 130 američkih vojnika je poslato zajedno s mobilnim raketnim bacačima na ostrvo Šemija, oko 1.930 kilometara jugozapadno od Anchoragea.

U julu su ruski i kineski bombarderi prvi put letjeli zajedno u međunarodnom zračnom prostoru kod Aljaske, što je znak saradnje za koju je ministar odbrane SAD-a Lloyd Austin rekao da izaziva zabrinutost.

Izvor: Agencije

The post Objavljen snimak susreta ruskog i američkog aviona u blizini Aljaske appeared first on Radio Televizija Novi Pazar.

The post Objavljen snimak susreta ruskog i američkog aviona u blizini Aljaske appeared first on Radio Televizija Novi Pazar.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO