Obeležena planinarsko-pešačka staza na Goliji

Pešačko-planinarska staza na Goliji dobila je novu dimenziju, s obzirom da su u najvećem delu završeni radovi na njenom obeležavanju.

Nosioci tog projekta su Planinarsko-ekološko udruženje Ras i Udruženje ljubitelja planine Golije, oba iz Novog Pazara, čiji su partneri Turistička-organizacija Novog Pazara, Regionalna turistička organizacija Sandžaka, Srbijašume i Park prirode Golija.

Nova staza ima dve rute duge 5,7 kilometara, odnosno dva kilometra, a ostalo je da se postavi još nekoliko stubova i odradi markacija ne nekim teže pristupačnim mestima, u cilju lakše orijentacije šetača i planinara.

Kako navode nosioci projekta, staze su prevashodno namenjene ljudima koji se zadržavaju u reonu Odvraćenice, pa oni koji žele da šetaju u tom području mogu lako da se vrate u početnu tačku.

Oni ističu da će obeležene staze dati novu dimenziju Goliji, pre svega u letnjem periodu, kao i da će oni koji žele da upoznaju tu planinu sada biti u prilici da to sada urade na jedan drugačiji način.

Dodaje se da je to samo početak i da su u planu markacija i nekih dužih, kao i biciklističkih staza.

Osim toga, želja je da se u timskom periodu i neskijaši izvedu na sneg kroz krpljanje, koje je polako razvija u Srbiji i za koje je Golija zbog svojih terena gotovo idealna.

Navodi se i da će korisnici GPS uređaja sve vezano za stazu i okolinu mogu naći na Google Earth platformi.

Doprinos celom projektu dali su i Mladi istraživači Srbije, koji su na Goliju poslali osam svojih volontera iz nekoliko gradova.

M. Minić

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO