Obeležena dvadesetdvogodišnjica od svirepog zločina u Štrpcima (foto)

Prijepolje – U Prijepolju je obeležena dvadesetdvogodišnjica od zločina u Štrpcima, kada su pripadnici Vojske Republike Srpske, iz voza koji je saobraćao na liniji Beograd – Bar, oteli i ubili 18 civila bošnjačke nacionalnosti i jednog Hrvata. Predsednik skupštinskog Odbora za ljudska i manjinska prava Meho Omerović izjavio da će tokom naredne nedelje Tužilaštvo za ratne zločine podići optužnice protiv pet osumnjičenih za ovaj zločin.

Porodice ubijenih i posle 22 godine bola i patnje nisu izgubile nadu da će pravda bar na neki način biti zadovoljena. Njih je pre komemorativnog skupa kod spomen kompeksa primio predsednik opštine u zgradi opštinske administracije.

Na komemorativnom skupu kod spomen kompleksa, koji je podignut žrtvama otmice u Štrpcima predsednik opštine Prijepolje Emir Hašimbegović rekao je da je će ta opština nastojati da traži od države da se izmenama odgovarajućih propisa omogući žrtvama tog zločina dobijanje statusa civilnih žrtava rata.

„Istrajaćemo u traženju kroz legalne institucije vlasti da se krivci pronađu i procesuiraju i da se rešavaju ekonomski i socijalni problemi porodica otetih i ubijenih zrtava“-kazao je Hašimbegovic.

Predsednik skupštinskog Odbora za ljudska i manjinska prava Meho Omerović je pozdravio veliki napredak u predistražnom postupku Tužilaštva za ratne zločine i hapšenje 15 osumljičenih za ovaj stravičan zločin.

„Ono što je posebno važno da naglasim zbog građana u Sandžaku jeste to da ćemo mi u idućoj sedmici imati i zvanično podignutu optužnicu protiv ovih pet lica osumljičenih za zločin u Štrpcima“-dodao je Omerović.

Na spomen kompleksu cveće i vence pored porodica položili su i predstavnici lokalne samouprave, predsednik skupštinskog Odbora za ljudska i manjinska prava Meho Omerović, kao i predstavnici brojnih nevladinih organizacija. Dvadesetdvogogodišnjicu su komemorativnom akademijom i mimohodom obeležili i predstavnici Islamske zajednice u Srbiji na čelu sa muftijom Muamerom Zukorlićem i Čedomirom Jovanovićem.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO