NOVI PAZAR – Svečanom sednicom Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) i podizanjem bošnjačke zastave na jarbol ispred te ustanove u Novom Pazaru obeležen je Dan zastave, jedan od nacionalnih praznika Bošnjaka u Srbiji.

Istovremeno proslavljeno je i 30 godina postojanja i rada BNV-a, a bošnjačku zastavu na jarbol podigli su predsednica Vijeća Jasmina Curić i arhitekta Šefćet Zatrić koji je izradio konstrukciju zastave i grba Bošnjaka Sandžaka.

Curićeva je nakon podizanja zastave poručila da je BNV osnovano u “teškom, neizvesnom i opasnom vremenu za bošnjački narod na ovim prostorima, kao civilizacijski odgovor na velikodržavne nacionalizme i simbol otpora i nade”.

Ona je dodala da je BNV donelo značajne odluke o nacionalnim simbolima, praznicima, nagradama, priznanjima i nacionalnim manifestacijama sandžačkih Bošnjaka.

“Nakon ovih 30 godina borbe i ustrajavanja u radu za prava bošnjačkog naroda, iako se nalazimo u boljem položaju nego u teškim ratnim devedesetim godinama, još nismo stigli do cilja, nismo zaokružili svoja prava, imamo još mnogo posla i pred nama je još mnogo zadataka”, rekla je Curićeva.

Na svečanoj sednici, plaketa je osim arhitekti Šefćetu Zatriću uručena i Emiru Ugljaninu koji je napisao uputstvo za izradu i upotrebu nacionalnog grba i zastave Bošnjaka.

Obeležavanju Dana zastave prisustvovali su predstavnici lokalnih samouprava u Sandžaku, generalni konzul Turske u Novom Pazaru Bašar Bašol, bošnjački narodni poslanici u Skupštini Kosova, verski poglavari, gosti iz Bosne i Hercegovine, ali ne i većnici sa liste “Matica bošnjačka-akademik Muamer Zukorlić” koji su dan ranije odlučili da više ne učestvuju u radu BNV.

Ta lista je u saopštenju za javnost navela da se na taj korak odlučila jer vladajuća većina zloupotrebljava tu nacionalnu instituciju za ugrožavanje jedinstva Islamske zajednice i davanje podrške Islamskoj zajednici Srbije koju su nazvali “paraverskom tvorevinom”.

Dan bošnjačke nacionalne zastave obeležava se 11. maja, na dan kada je 1991. godine u Novom Pazaru osnovano Bošnjačko nacionalno veće Sandžaka (tada Muslimansko nacionalno veće Sandžaka), a tradicionalno se slavi od 2005. godine.

Osim Dana bošnjačke nacionalne zastave, nacionalni praznici Bošnjaka su i 20. novembar, Dan Sandžaka i 11. jul, Dan sećanja.

indeksonline.rs/Beta