Dženaza namaz legendi svjetskog boksa Muhammadu Aliju obavljena je u gradu Louisvillu, čime je počeo posljednji oproštaj od sportiste koji je obilježio 20. vijek.Na velikom broju mjesta u njegovom rodnom gradu položeni su vijenci ispod tabli na kojoj je ispisana biografija ovog velikog sportiste. Pored cvijeća tu su i bokserske rukavice.

Veliki broj fanova prisustvovao je dženazi-namazu koja je počela danas u 12 sati po lokalnom vremenu u Lousivilleu u kojem živi blizu 600.000 stanovnika.

Muhammad Ali će biti ukopan sutra na groblju Cave Hill.

Dženazu je obavilo blizu 15.000 vjernika među kojima i predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan.
Vjerski obred je predvodio imam Zaid Shakir koji je za agenciju Anadolija kazao da je Alijevom smrću islamski svijet izgubio veliku vrijednost. Prema njegovim riječima, Ali je uspostavljao sklad među različitim vjerskim zajednicama.
Shakir je poručio da je on bio inspiracija za mnoge širom svijeta i da je to uglavnom povod što su ljudi iz cijelog svijeta danas tu u Lousivilleu da se oproste od njega.
Posljednji oproštaj
Posljednji oproštaj od Alija nastavlja se sutra u Centru “KFC Yum!”. Očekuje se da će tamo biti prisutni predstavnici svih religija. Govore će održati bivši američki predsjednik Bill Clinton, glumac Will Smith koji je glumio Alija u filmu snimljenom 2001. godine, komičar Billy Crystal i sportski voditelj Bryant Gumbel.
Glasnogovornik porodice Ali Bob Gunnell je kazao na konferenciji za novinare da su dijelili besplatne karte za komemoraciju u Centru “KFC Yum!” te da su nestale u veoma kratkom vremenskom roku.

Neki od njih su, istakao je, nakon što su ih dobili besplatno, karte prodavali na internetu.
Meksikanac Lorenzo Fernandez jedan je od mnogih koji su odali poštu velikom čovjeku.
“Ne znam šta da kažem, ne nalazim riječi. Muhammad Ali je bio najveći bokser. Vijest o njegovoj smrti me je mnogo rastužila”, poručio je Fernandez.
Među prisutnima je bila i Elane Grewer sa kćerkom i unucima.
“Ali je bio malo stariji od mene. Mnogo godina je bolestan. Suprug i ja smo ga pratili kroz karijeru. Ponosna sam na njega”, poručila je Grewer.

Svjetski prvak
Ali je bolovao od Parkinsonove bolesti nakon što se prestao baviti boksom. Nakon što je hospitaliziran zbog respiratornih problema preminuo je u bolnici u Phoenixu.
Od početaka karijere pokazivao je izniman talenat za boks. Prakticirao je netipičan način borbe, sa spuštenim gardom i brzim kretanjem po ringu.


U amaterskom boksu je karijeru završio osvajanjem zlatne medalje na Olimpijskim igrama u Rimu 1960. godine u teškoj kategoriji. Prvu borbu za naslov prvaka u profesionalnom boksu je imao već 1962. kada je u kontroverznom meču pobijedio Sonny Listona.
Bokser je u 61. meču zabilježio 56 pobjeda, od toga 37 knock-outom. Američki bokser Cassius Marcellus Clay Jr je 1964. prešao na islam i uzeo ime Muhammad Ali.