Naslovna Religija Islam Obavljen sabah-namaz ispred Aja Sofije

Obavljen sabah-namaz ispred Aja Sofije

Udruženje anadolske omladine (AGD) organizovalo je program “Sastajemo se na sabah-namazu u džamiji Aja Sofiji”, pod sloganom “Uzmi sedžadu i dođi”, kojim je zatraženo da Aja Sofija ponovo postane džamija.

Grupa se oko ponoći počela okupljati na trgu ispred Aja Sofije, gdje su stigli autobusi iz raznih dijelova istanbula i okolnih gradova. Okupljeni su čekali da nastupi vrijeme sabah-namaza, a za to vrijeme proučena je zajednička dova koju je sa platforme predvodio zamjenik dekana Fakulteta islamskih nauka na Univerzitetu Fondacije Fatih Sultan Mehmet. Nakon toga je hafiz Bayram Genc proučio odlomke iz Kurana.

Policija je poduzela visoke mjere sigurnosti i postavila barikade kako bi spriječila ulazak u dvorište Aja Sofije.

Nastupanjem vremena za namaz, na platformu je došao i prisutne pozdravio jedan od imama džemata kod Ka'be, šeik Abdullah Basfar. Basfar je predvodio sabah-namaz, a nakon namaza proučio je dovu. Nakratko je nastala gužva kada su okupljeni htjeli vidjeti Basfara koji je počeo plakati dok je učio dovu.

Po završetku namaza, predsjednik Udruženja AGD Salih Turhan obratio se prisutnim građanima i zahvalio što su došli na namaz. Program je nastavio učenjem Kurana, hafiza iz Južnoafričke Republike Abdurrahmana Sadiena, inače svjetskog prvaka u učenju Kurana.

Na kraju programa grupa se mirno razišla.

(AA)

Exit mobile version