Obavezna prijava za sve nekategorisane objekte u jedinice lokalne samouprave do 1. oktobra

Ugostitelji koji pružaju usluge smeštaja u nekategorisanim ugostiteljskim objektima treba da u najkraćem moguću roku ispune zakonsku obavezu i da se evidentiraju u jedinice lokalne samouprave (JLS), saopštilo je Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija.

Zakonska obaveza evidencije odnosi se na ugostitelje koji pružaju usluge smeštaja u nekategorisanom ugostiteljskim objektima poput hostela, prenoćište, konačište, hotel, han, konak, etno kuća, salaš, vila, kampiralište, kamping odmorište i kamping stop.

Ova obaveza odnosi se i na druge nekategorisane ugostiteljske objekte za smeštaj nautičkog turizma, u nekategorisane objekte za smeštaj lovnog turizma vrste lovački dom, lovačke kuće i lovačke kolibe. Navedeni moraju da podnesu prijavu jedinici lokalne samouprave na čijoj teritoriji se objekat nalazi, radi evidentiranja, navodi se na sajtu ministarstva.

Od 1. oktobra početkom primene pravilnika kojim se uređuje oblast centralnog informacionog sistema (eTurista), o kome su Daljine.rs već pisale, ugostitelji će moći da prijavljuju domaće i strane turiste, isključivo preko centralnog informacionog sistema (CIS).

Iz ministarstva upozoravaju da neispunjenjem pomenutih obaveza ugostitelji čine prekršaj iz Zakona o ugostiteljstvu i Zakona o strancima o čemu će biti obaveštena turistička inspekcija i služba za strance Ministarstva unutrašnjih poslova.

Ministarstvo podseća da su lokalne samouprave, koji ugostiteljske usluge smeštaja pružaju u nekategorisanim ugostiteljskim objektima za smeštaj, kao i kategorisanim objektima domaće radinosti (kuća, apartman i soba) i seoskog turističkog domaćinstva, dužne su da ih unesu u CIS.

  Prijava boravišta stranaca u Srbiji moguća i elektronskim putem

Zakonom su zaprećene prekršajne kazne za neispunjenje navedenih obaveza, tako da odgovornom licu, odnosno jedinici lokalne samouprave, preti kazna od 50.000 do 100.000 dinara.

U slučaju da ugostitelji koji su ispunili svoju zakonsku obavezu ne budu uneti u CIS i ne budu u mogućnosti da vode evidenciju korisnika usluga preko tog sistema, usled propusta i nečinjena JSL, svu odgovornost će snositi odgovorno lice jedinici lokalne samouprave.

Ministarstvo apeluje da se JLS u najkraćem mogućem roku upute poziv ugostiteljima koji na njenoj teritoriji pružaju usluge smeštaja u nekategorisanom ugostiteljskom objektu, da ispune svoju zakonsku obavezu i prijave se radi evidentiranja i unošenja u CIS.

Iz Ministarstva napominju i da od 1. oktobra CIS postaje jedini izvor podataka Republičkog zavoda za statistiku (RZS) o turizmu, a ako JLS ne unesu navedene objekte, a ugostitelji ne budu evidentirali turiste statistički će turistički promet biti umanjen u ovim jedinicama lokalne samouprave, ali i u celoj Srbiji.

daljine.rs

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO