Obama šalje Klintona u Srebrenicu

Sadašnji američki predsjednik Barack Obama ima više nego jasan stav u vezi sa Srebrenicom i zato je poslao bivšeg američkog predsjednika Billa Clintona da predstavlja SAD i da predvodi dvostranačku delegaciju na obilježavanje 20. godišnjice genocida u Srebrenici, izjavio je američki senator Rodžer Viker (Roger Wicker) u intervjuu za Slobodnu Evropu. 
Poruka svijetu
Ovom izjavom on je potvrdio informacije da će Clinton predvoditi visoku američku delegaciju.
Američku delegaciju će, također, činiti Madeleine Albright, bivša državna američka sekretarka, Victoria Nuland, pomoćnica državnog sekretara za Evropu i Euroaziju, Stephen J. Rapp, ambasador SAD za pitanja ratnih zločina, Rosemary DiCarlo, bivša zamjenica stalnog predstavnika SAD u UN, iz Ministarstva vanjskih poslova SAD.
Također, članovi delegacije su i američki senatori Roger F. Wicker, Jeanne Shaheen, te poslanici u Predstavničkom domu SAD Eliot L. Engel., Peter T. King, kao i ambasadorica SAD u BiH Maureen E. Cormack.
Wicker je u intervjuu istakao da postoji jasan stav SAD koji podržava većina Amerikanaca. 
Wicker: Počinjena su zvjerstva
– Dozvolite da kažem šta mislim o tome s dvopartijskog gledišta. Ja sam republikanski senator u američkom Kongresu. Bit ću dio dvopartijske delegacije narednog vikenda (ovog vikenda, op. a.) u Srebrenici kao dio tima na čijem je čelu bivši američki predsjednik Klinton. I mislim da će tom prilikom Bil Klinton poslati jasnu poruku svijetu – jeste genocid i izvršeno je nasilje, počinjena su neopisiva zvjerstva – naveo je Viker. 
Jasna izjava
Prema njegovim riječima, bitno je da 20 godina poslije priznamo to i da „nikada ne zaboravimo kako bismo mogli spriječiti da se takvo nešto desi u budućnosti”. 
– To će biti veoma jasna izjava u skladu sa stavom većine Amerikanaca – naveo je on. 
Bivši američki predsjednik Bill Clinton već je bio u Potočarima i odao počast žrtvama. 
Nismo smjeli dozvoliti ni da se ISIL formira

Wicker je na pitanje novinara govorio o izazovima država Balkana u borbi protiv odlaska dobrovoljaca na ratište u Siriji i priključivanja terorističkoj organizaciji ISIL. Prema njegovim riječima, ta je organizacija “uspješna na društvenim mrežama s određenom grupom ljudi”.
– I nije potrebno mnogo njih da naprave probleme. No, to se ne dešava samo na Balkanu nego i u Sjedinjenim Državama, Velikoj Britaniji, Kanadi – regrutiraju mlade ljude putem interneta i društvenih mreža, ubjeđujući ih da trebaju doći i boriti se na strani Islamske države. Problem regrutiranja na Balkanu ili zapadnoj hemisferi dolazi od činjenice da je taj vakuum nastao i da smo mi dozvolili ovoj grupi da se formira. U pravu ste, to je veoma, veoma zabrinjavajuće i ne možemo dozvoliti ISIL-u da uspije – rekao je on. 

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO