O kontroli i kažnjavanju nenošenja maski Skupština raspravlja 10. novembra

Komunalni inspektori i komunalni milicajci biće ovlašćeni da kontrolišu da li građani nose maske i održavaju rastojanje, a moći će i da izriču kazne na licu mesta, predviđeno je izmenama Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti.

O izmenama zakona će se u četvrtak izjašnjavati članovi Vlade, a 10. novembra i poslanici Skupštine Srbije, prenosi RTS.

Članica radne grupe za izmenu zakona Tamara Stojčević rekla je da nije predloženo povećanje kazni, što znači da će oni koji ne budu nosili masku morati da plate 5.000 dinara, odnosno upola manje ako to urade u roku od osam dana.

Navodi da će novi propisi doneti mogućnost da komunalni inspektori i komunalni milicajci mogu da kontrolišu lične mere zaštite, što znači nošenje maski i održavanje distance u zatvorenim prostorima i na otvorenom.

Takođe, kako je dodala, zakon donosi i mogućnost prekršajnog naloga, što je u stvari mandatna kazna, pa će komunalni i sanitarni inspektor moći da izrekne kaznu na licu mesta.

Sada su za kontrolisanje nošenja maski zaduženi samo sanitarni inspektori, kojih u Srbiji ima samo 140.

Pomoćnik ministra zdravlja za inspekcijske poslove Goran Stamenković rekao je za RTS da je u poslednja četiri dana obavljeno 2.237 kontrola i podneta su 74 zahteva za pokretnje prekršajnih postupaka, ali gotovo nijedan protiv građana koji ne nose masku ili ne drže distancu.

Izvor: FoNet

Foto: Pixabay

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO