O Beton mahali – beton gluposti!!

Povodom predstave „Beton mahala“, koja je u subotu uveče odigrana u Regionalnom pozorištu,

„Sandžakhaberu“ se danas obratio ugledni novopazarski intelektualac A.H. čije pismo prenosimo u celosti:

„Drago mi je da je internet sajt „Sandžakhaber“ jedini imao smelosti da se se ponese kritički prema pozorišnoj predstavi Beton mahala, koju najbolje mogu opisati jednom rečju – sramota!!!

Ni najvećem neprijatelju Novog Pazara, nekom ko ne voli, ili bolje reći mrzi ovaj grad, ne bi palo na pamet da napiše scenario za ovakvu predstavu. Čak i da je ova predstava rađena tokom rata u bivšoj SFRJ, između 1991. i 1995, kada je stanje u Novom Pazaru bilo i najteže i najgore po međunacionalne odnose, ona ne bi ni tada odražavala realnu sliku etničkih odnosa u našem gradu. I u tim teškim godinama jedini problem smo imali sa Miloševićevim režimom, kao i dobar deo ostalih građana u Srbiji.

Pisati 2014. godine o tome i na ovakav način je vrhunac ili bezobrazluka, ili gluposti ili interesa. Ovde se radi o kombinaciji sva tri elementa, a naročito interesa, odnosno novca koji je neko uzeo i na taj način svoju glupost ili lošu nameru dobro naplatio.

A koliko je novca dato za ovu predstavu, najbolje se vidi po skupom, masnom papiru, na kome je štampan program predstave i deljen publici.

U predstavi „Beton mahala“ dve su stvari veoma porazne. To je zloupotreba mladih glumaca, učenika, koje je kreator ove sramote grubo izmanipulisao. I ta deca ne snose nikakvu odgovornost. Naprotiv, oni su pokazali odličan glumački potencijal, koji je u budućnosti potrebno nadograditi. Druga poražavajuća stvar govori o stanju novopazarske „elite“. Sa zaprepašćenjem sam posmatrao ljude iz grada koji su važili za obrazovane i mudre, kako aplaudiraju tokom predstave, pokazujući na taj način elementarno neznanje i nepismenost.

Takođe je jasno da takozvanim „antiratnim“ profiterima ne odgovara nikakva normalizacija stanja, pa ni u međuetničkim odnosima i onda bi pošto-poto od Novog Pazara hteli da naprave novi Bejrut, podeljen grad, gde su na jednoj strani Srbi, a na drugoj Bošnjaci.

I kao u svakom „sukobu“, potrebna je treća strana koja će da ih razdvaja, miri, edukuje, prevaspitava i kultiviše. Odnosno potrebene su razne NVO koje će da pišu projekte, čiji je cilj mirenje zavađenih strana.

A u stvari jedini cilj je da se uzmu pare, zaradi na tuđoj nesreći, pri tome čineći ogromnu štetu Novom Pazaru, koji ionako ima problema sa lošim imidžom.

Ovakva predstava svima koji ne vole ovaj grad, ili imaju stereotipe o njemu, lako će poslužiti kao krunski dokaz da su odnosi u Novom Pazaru baš onakvi kakvim su ih oni i zamišljali.

Tako gospodo scenaristi, režiseri, organizatori, podržavaoci, finansijeri, uspeli ste samo delimično u svojoj nakani, jer ste uzeli pare, zaveli one koji su vam aplaudirali, ali je velika većina mudrih ljudi zaključila da je „Beton mahala“ zapravo jedna velika beton glupost!

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO