O Ahmetu Davutogluu govorili njegovi studenti iz BiH

Sarajevo –

Studenti iz Bosne i Hercegovine koji su 1990-tih studirali na malezijskom Internacionalnom islamskom univerzitetu na kojem je predavao aktuelni ministar vanjskih poslova i kandidat za premijera Turske, Ahmet Davutoglu, izjavili su da njihovu karijeru oblikovali pod mentorstvom Davutoglua.

Direktor Bosna Bank International-a (BBI) Amer Bukvić rekao je da se sa Davutogluomm tadašnjim predsjednikom Odjela za međunarodne odnose, upoznao 1991. godine u Maleziji, dok je studirao ekonomiju.  Bukvić je kazao da mu je Davutoglu tada rekao: “U vašoj je zemlji rat. Vama trebaju diplomate” i od njega zatražio da pređe na odjel za međunarodne odnose.
Bukvić je kazao da je poslušao Davutoglua i nakon prvog semestra prešao na odjel za međunarodne odnose, te da je pohađao sve predmete koje je predavao Davutoglu, istićući da je Davutoglu bio njihov mentor. “Zahvaljujući njemu svi smo zavoljeli međunarodne odnose”, rekao je Bukvić i dodao da se on obrazovao i u oblasti ekonomije i u međunarodnim odnosima, te da su studenti pokazivali veliko interesovanje prema predmetima koje je predavao Davutoglu. Bukvić je zatim dodao da im je i Davutogluovo poznavanje ekonomije bilo izuzetno korisno.
Direktor Al Jazeera Balkans-a Edhem Fočo, koji je studirao pravo na malezijskom Internacionalnom islamskom univerzitetu u vrijeme kada je Davutoglu predavao na tom univerzitetu, rekao je da ih je on prihvatio kao svoju djecu i da je s njima provodio vrijeme, igrao fudbal i išao na piknik.
Davutoglu je bio naš mentor i dan-danas je naš mentor”, rekao je Fočo dodavši: “Viđamo se i danas. Kada dolazi ovdje, javi se i onda se sastanemo. Imamo slobodu da se najavimo njemu da nas primi u kabinet u Ankari što je privilegija, ali to pokazuje njegovu ogromnu ljudsku dimenziju”.
Generalni sekretar Internacionalnog univerziteta Sarajevo (IUS) Emir Hadžikadunić, koji je na Internacionalnom islamskom univerzitetu u Maleziji studirao Odjel odnosa sa javnošću, govoreći o upoznavanju sa Davutogluu, rekao je da je za to bila zaslužna Davutogluova bliska pažnja prema Bosni i Herecgovini.
Hadžikadunić je kazao da je Davutoglu tada pomno pratio rat i dešavanja u Bosni i Hercegovini, dodavši: “Često je razgovarao sa nama i pitao bi nas o najnovijim dešavanjima”.
(AA)
POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO