NVO: Pozivamo nadležne da hitno reaguju na pretnje novinarima

NOVI PAZAR – Povodom pretnji upućenih redakciji portala indeksonline.rs putem društvenih mreža od strane članova navijačkih grupa, saopštenjem za javnost oglasile su se tri novopazarske nevladine organizacije.

“Nevladine organizacije Sandžački odbor za zaštitu ljudskih prava i sloboda, DamaD i Urban-In najoštrije osuđuju pretnje i uvrede, upućene redakciji portala „INDEKSONLAJN“ nakon objavljivanja teksta pod nazivom: “Novopazarski huligani plakali u policiji“ . Preteće poruke su upućene preko društvene mreže “facebook”. Indeks onlajn je prijavio slučaj policiji ali još uvek nemamo saznanja da li su i koje mere preduzete.

Naglašavamo da korišćenje Ustavom zagarantovanih prava na iznošenje ličnih stavova i mišljenja, ne može i ne sme biti povod za pretnje, progon ili medijski linč bilo koga. Jer, pravo na slobodu izražavanja se odnosi na sve, pod uslovom da ne ugrožava pravo na slobodu drugih, ne poziva na linč i ne vređa dostojanstvo drugih.

Nedopustivo je da se tužilaštvo i policija do sada nisu oglasili povodom ovih pretnji.

Sandžački odbor, DamaD i Urban-In podsećaju da ovo nije prvi slučaj pretnji i poziva na ugrožavanje života novinara, a učestalošću ovakvih napada široj javnosti se šalje vrlo opasna poruka da su novinari, i drugi koji imaju različito mišljenje, nezaštićeni i usamljeni u svojoj borbi za istinu i slobodu informisanja, da državi nije stalo do poštovanja zakona, demokratskih principa i osnovnih načela Evropske konvencije o ljudskim pravima

Pozivamo nadležne državne organe, da hitno reaguju i da, shodno obavezama koje su Ustavom i zakonima Republike Srbije precizirana, preduzmu sve neophodne mere radi zaštite bezbednosti novinara i slobode medija. Takođe zahtevamo od nadležnih institucija da u najkraćem roku otkriju identitet osoba koje su uputile pretnje i uvrede i da se protiv njih preduzmu sve zakonske mere i adekvatno sankcionišu” – navodi se u saopštenju.

indeksonline.rs

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO