Naslovna Sandžak Novi Pazar NVO o napadu na Marukića: Ovo nas podseća na devedesete godine, država...

NVO o napadu na Marukića: Ovo nas podseća na devedesete godine, država da reaguje

Novi Pazar – Nevladine organizacije Sandžački odbor za zaštitu ljudskih prava i Urban-in najoštrije osuđuju fizički napad na Šerifa Marukića, generalnog sekretara Bošnjačke demokratske zajednice (BDZ) i odbornika u Skupštini grada Novog Pazara.

U saopštenju za javnost se kaže da svaki oblik nasilja dodatno uznemiruje i zabrinjava građane i građanke Novog Pazara i značajno utiče na dalje održavanje i podizanje političkih, društvenih i socijalnih tenzija u ovom delu Srbije.

Posebno je opasno i neprihvatljivo nasilje sa političkom pozadinom, koje nas podseća na užasno vreme devedesetih godina prošlog veka, kada se na ulicama niko nije osećao sigurnim, a za koje smo se nadali da je ostalo u prošlosti.

Ove NVO zahtevaju od nadležnih organa, pre svega od tužilaštva i Policijske uprave u Novom Pazaru, da hitno preduzmu sve potrebne korake radi utvrđivanja identiteta počinioca ovog nedela, njihovog procesuiranja i kažnjavanja, kao i da o tome blagovremeno obaveste javnost.
“Samo energično i profesionalno ponašanje relevantnih državnih organa i institucija doprineće zaustavljanju ovakvih i sprečavanju budućih sličnih pojava” kaže se u saopštenju u kome pozivaju i sve političke subjekte i ostale aktere na političkoj sceni da “poštuju demokratska pravila političke borbe, da uvažavaju političke i druge razlike da rade na stvaranju poboljšanja ukupnog društvenog ambijenta kulture dijaloga, zasnovan na argumentima, a ne na klevetama i uvredama, i razvijanju mržnje i podsticanju nasilja bilo koje vrste”.

Exit mobile version