NVO: Institucije sistema ne funcionišu u Novom Pazaru, policija ne asistira kada je Zukorlić u pitanju!

Predstavnici Sandžačkog odbora za zaštitu ljudskih prava i sloboda, Kulturnog centra “Damad” i “Urban ina” ocenili su danas da republičke institucije u Novom Pazaru ne funkcionišu i da se ovaj grad “sve više udaljava od uređenog društva koje počiva na pravu”

Predsednica Sandžačkog odbora Semiha Kačar izjavila je na konferenciji za novinare da je najbolji primer za to poslednji slučaj kada je policija odbila da asistira građevinskoj inspekciji prilikom sprovođenja rešenja o zaustavljanju bespravne gradnje na objeku Fakulteta za islamske studije u centru grada.

“To nije prvi put da državne institucije, pre svih policija, ne rade posao iz svoje nadležnosti. Ne može policija da kao razlog zašto ne izvršava svoj zadatak navede bezbednosnu situaciju. Pa ona je državni organ čiji je osnovni zadatak bezbednost i pravna sigurnost”, rekla je Kačar.

Ona je dodala da se mora prestati sa praksom stavljanja u privilegovan položaj pojedinaca i narušavanja jednakosti građana pred zakonom time što će se nečiji nelegalni objekti rušiti, a nečiji ne.

Izvršni direktor “Urban ina” Sead Biberović je istakao da se na primeru nelegalne gradnje najbolje može sagledati nefunkcionalnost institucija u Novom Pazaru i da to pokazuje sliku države koja je odustala od vladavine prava.
“Građevinska inspekcija donela rešenje o zatvaranju gradilišta, a policija odbila da asistira u izvršenju rešenja. Očigledno im je tako naređeno iz Beograda i šta sada mi da radimo? Zar treba da molimo Ministarstvo da dozvoli novopazarskoj policiji da radi svoj posao”, kazao je Biberović.

On je ocenio i da je za urušavanje institucija sistema u Srbiji odgovoran i premijer Aleksandar Vučić.
“Vučić je akcijom “Razgovor s premijerom” građanima direktno poručio da njihove probleme ne mogu da reše institucije, da ih zaobilaze i da se obraćaju samo njemu. To je klasičan primer urušavanja institucija”, naveo je Biberović.

Direktorica KC Damad Zibija Šarenkapić istakla je da je stabilnost Novog Pazara i celog regiona povezana sa vladavinom prava i funkcionisanjem institucija.

“Nebezbednost zajednice izvire iz nerešenih ranijih konflikata, podela na mi i oni, nepravdi i diskriminacija kojima svedočimo i nefukcionisanja pravnog sistema. Najbolji primeri za nefunkcionisanje pravnog sistema u Pazaru su plaćanje u evrima, bespravna gradnja ili veliki broj nerešenih ubistava i krivičnih dela”, naglasila je Šarenkapić.

Ona je dodala da se problemi koji trajno opterećuju ovaj grad i region mogu rešiti samo kroz institucionalni dijalog svih nivoa društva.

N. Kočović / RADIO STO PLUS

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO