NVO i mediji oštro reaguju na komentar u kojem se poziva na ”nemilosrdno ubijanje”, ”likvidiranje” i ”klanje”

Nevladine organizacije i mediji najoštrije osuđuju pretnje i otvoren poziv na ”nemilosrdno ubijanje”, ”likvidiranje” i ”klanje” u komentarima na tekst “Nova hajka botova na Arap džamiju”, na portalu sandzakpress.net.

”Podižemo glas i protiv crtanja meta kroz objavljivanje fotografija onih koji imaju drugačije mišljenje o rezultatima „renoviranja” Arap džamije. Naglašavamo da korišćenje Ustavom zagarantovanih prava na iznošenje ličnih stavova i mišljenja, ne može i ne sme biti povod za pretnje, progon  ili medijski linč bilo koga. Jer, pravo na slobodu izražavanja se odnosi na sve, pod uslovom da ne ugrožava pravo na slobodu drugih, ne poziva na linč i ne vređa dostojanstvo drugih. Nedopustivo je da se tužilaštvo i policija do sada nisu oglasili povodom ovih pretnji.

Nevladine organizacije i mediji podsećaju da ovo nije prvi slučaj pretnji i poziva na ugrožavanje života novinara, a učestalošću ovakvih napada široj javnosti se šalje vrlo opasna poruka da su novinari, i drugi koji imaju različito mišljenje, nezaštićeni i usamljeni u svojoj borbi za istinu i slobodu informisanja, da državi nije stalo do poštovanja zakona, demokratskih principa i osnovnih načela Evropske konvencije o ljudskim pravima

Pozivamo Ministarstvo unutrašnjih poslova, Ministarstvo kulture i informisanja, nadležno tužilaštvo, Vladu Republike Srbije, da hitno reaguju i da, shodno obavezama koje su Ustavom i zakonima Republike Srbije precizirana, preduzmu sve neophodne mere radi zaštite bezbednosti neistomisljenika, novinara i slobode medija. Takođe zahtevamo od nadležnih institucija da u najkraćem roku otkriju identitet osobe koja je uputila pretnje i poziv na ubijanje i da je adekvatno sankcionišu”, navodi se u saopštenju za javnost koje potpisuju:  Sandžački odbor za zaštitu ljudskih prava i sloboda, Kulturni centar “Damad”, Urban-In, Akademska inicijativa “Forum 10”, Organizacija civilinog društva MONITOR, nevladina organizacija Reper, Amela Bajrović, FreeMedia, Nikola Kočović, novinar, Katarina Radović, novinarka, Portal A1,  Radio sto plus, Slađana Novosel, novinarka “Danasa”, Eldin Ćorović, novinar SNEWS-a.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO