NVO “Forum10”: Netransparentan konkurs BNV, sredstva dodeljena povezanim pojedincima i organizacijama

NOVI PAZAR – NVO Akademska inicijativa „Forum 10“ oglasila se saopštenjem za javnost povodom odluke Bošnjačkog nacionalnog vijeća o dodeli sredstava po Javnom konkursu za dodelu sredstava iz budžeta Bošnjačkog nacionalnog vijeća u Republici Srbiji za podsticanje projekata od opšteg interesa Bošnjaka koje realizuju fizička i pravna lica koja je javno objavljena 31. marta 2021. godine.

“Forum 10” tvrdi da su sredstva BNV dodeljenja pojedincima i organizacijama koje se mogu direktno povezati sa ovim organom.

“NVO Akademska inicijativa “Forum 10” izražava ozbiljnu zabrinutost povodom indicija i naznaka da su Odlukom o dodeli sredstava fizičkim i pravnim licima za finansiranje ili sufinansiranje projekata od opšteg interesa Bošnjaka sredstva iz budžeta Bošnjačkog nacionalnog vijeća dodeljena, najvećim delom, pojedincima i organizacijama koje se mogu direktno povezati ili se mogu smatrati bliskim ovom organu” – navodi se u saopštenju.

Navode da je BNV propustio priliku da unapredi sprovođenje nastave na bosanskom jeziku.

“Kao organizacija koja aktivno prati i svojim aktivnostima neposredno daje doprinos ostvarivanju prava i unapređenju položaja nacionalnih manjina u Srbiji, naročito u oblasti obrazovanja na jezicima nacionalnih manjina, posebno ukazujemo na činjenicu da su u gore pomenutoj nameri Komisija za dodelu sredstava, nadležni Odbor za obrazovanje i Izvršni odbor Vijeća, očigledno rukovodeći se nekim samo njima znanim kriterijumima, propustili priliku da suštinski važno pitanje unapređenja sprovođenja nastave na bosanskom jeziku, odnosno pitanje analize kvaliteta obrazovnog procesa na bosanskom jeziku prepoznaju kao pitanje od opšteg interesa za Bošnjake” – dodaje se.

Tvrde da je konkurs sproveden na ovakav način neprimeran ulozi i značaju koji ova institucija treba da ima u bošnjačkoj zajednici.

“Dodatno, ukazujemo i na manjak transparentnosti u sprovedenom konkursu i ovim putem od Bošnjačkog nacionalnog vijeća zahtevamo da u najkraćem roku javno objavi Zapisnike sa ocenama i obrazloženjima pristiglih projekata sačinjene od strane Komisije za dodelu sredstava na osnovu kojih je Izvršni odbor Vijeća odlučivao o podršci projektima. Imajući u vidu sve prethodno navedeno, ovakav način sprovođenja konkursa i raspodele sredstava iz budžeta Bošnjačkog nacionalnog vijeća ocenjujemo neprimerenim ulozi i značaju koji ova institucija treba da ima u bošnjačkoj zajednici i smatramo da doprinosi urušavanju kredibiliteta ove institucije u najširoj javnosti” – zaključuje se u saopštenju.

indeksonline.rs

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO