NVIDIA predstavila CUDA 6 platformu

Kompanija NVIDIA je 15. novembra predstavila NVIDIA CUDA 6, programski model i najnoviju verziju najrasprostranjenie platforme na svetu za paralelno programiranje.

5921620405286399171ef3776449137_orig

Kako je saopšteo iz kompanije NVIDIA, “CUDA 6 platforma čini paralelno programiranje lakšim nego ikad do sad, omogućavajući programerima da utroše znatno manje vremena i truda koji je potreban da bi se ubrzale njihove naučne, inženjerske, poslovne i druge aplikacije sa GPU-ovima.”

Ova platforma nudi nove, unapređene performanse koje omogućavaju programerima da trenutno ubrzaju aplikacije do osam puta jednostavnom zamenom postojećih biblioteka zasnovanih na CPU-u.

Očekuje se da će šesta verzija CUDA alata biti dostupna početkom 2014. godine. Članovi CUDA-GPU Computing Registered Developer programa biće obavešteni o datumu kada će CUDA alati biti dostupni za preuzimanje.

Pored novih karakteristika , CUDA 6 platforma nudi kompletan paket programskih alata, GPU-ubrzanih matematičkih biblioteka, dokumentacije i programskih vodiča.

Ključne karakteristike CUDA 6 platforme uključuju:

· Objedinjenu memoriju – Pojednostavljuje programiranje na taj način što omogućava aplikacijama da pristupe CPU i GPU memoriji bez potrebe da se ručno kopiraju podaci sa jedne na drugu, i olakšava dodavanje podrške za GPU ubrzanje u velikom broju programskih jezika.

· Drop-in biblioteke – Automatski ubrzava BLAS i FFTW kalkulacije do osam puta jednostavnom zamenom postojećih CPU biblioteka sa GPU ubrzanim ekvivalentima.

· Multi-GPU skaliranje – Redizajnirane BLAS i FFT GPU biblioteke automatski jačaju performanse pomoću maksimalno osam GPU-ova u jednom čvoru , isporučujući preko devet teraflopsa udvostručeno preciznih performansi po čvoru i podržavajući veće opterećenje nego ikad pre (do 512GB). Multi-GPU skaliranje može biti korišćeno sa novom BLAS drop-in bibliotekom.

CUDA je paralelna računarska platforma i programski model razvijen od strane kompanije NVIDIA. Omogućava značajno povećanje u računarskim performansama korišćenjm snage GPU-ova. Sa više od dva miliona preuzimanja, podrškom za više od 240 vodećih inženjerskih, naučnih i komercijalnih aplikacija, CUDA programski modeli sa predaju na preko 700 univerziteta i institucija širom sveta i za programere predstavlja najpopularniji način da iskoriste prednosti GPU-ubrzanog računarstva.

sandzakhaber / izvor: b92.net

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO