Naslovna Featured Istaknuto NSZ nudi program “Profesionalna orijentacija” za savetovanje mladih

NSZ nudi program “Profesionalna orijentacija” za savetovanje mladih

nsz-nudi-program-“profesionalna-orijentacija”-za-savetovanje-mladih

Profesionalna orijentacija je jedna od usluga koje pruža NSZ Filijala Novi Pazar za savetovanje mladih. Namenjena je učenicima osmоg razreda оsnovnih škola , srednjoškolcima i studentima, a tiče se odabira budućeg zanimanja na osnovu ličnih sposobnosti.

Ispred Nacionalne službe za zapošljavanje Emira Kolašinac ističe da se bliži upis u srednje škole i fakultete tako da se veliki broj đaka u ovom periodu nalazi pred važnim životnim zadatkom. Karakteristično za adolescente je da nemaju adekvatnu sliku o sebi i često nisu dovoljno spremni da sami donesu odluku u pogledu budućeg zanimanja. Profesionalna orijentacija upravo služi tome da dete spozna svoje potencijale.

“Učenici se mogu javiti na informativni razgovor, ukoliko su u pitanju maloletna lica potrebno je da dođu sa roditeljima, potom se prave termini za psihološko testiranje koje podrazumeva bateriju testova za procenu intelektualnih kapaciteta, osobina ličnosti i prof.interesovanja. Neretke su situacije da mladi pod uticajem roditelja ili svojih vršnjaka odaberu škole ili fakultete koje ne leže njihovim sposobnostima i to moze biti izvor ozbiljnih frustracija. Svako zanimanje ili obrazovni profil zahteva posedovanje odredjenih sposobnosti”, rekla je Kolašinac.

“Npr. ekonomista zahteva niz numeričkih i perceptivnih sposobnosti, arhitekta zahteva sposobnosti prostorne orijentacije vizuelno i estetskog organizovanja, zato je jako bitno da te intelektualne sposobnosti poklapaju sa sposobnostima određenog zanimanja.

Pored intelektualnih kapaciteta bitne su osobine licnosti jer svaka profesija zahteva i odredjene osobine licnosti npr. medicinska zanimnja zahtevaju strpljenje, prijatnost, ljubaznost u ohodjenju sa ljudima, saosecajnost, otpornost na stres, odgovornost.Osobe koje su dinamicne i temperamentne kancelarijske poslove mogu doživeti kao vrlo iscrpljujuće. Pored intelektualnih kapaciteta i osobina ličnosti bitna su interesovanja i aspiracije koje osoba poseduje prema odredjenom zanimanju, pa samim tim ukoliko je odabir zanimanja u skladu sa interesovanjima onda je efikasnost i uspešnost u obrazovanju i radnom angažovanju veća. Na osnovu rezultata psihološkog testiranja, sledi faza savetovanja i preporuke za dalje profesionalno usmeravanje”, rekla je Kolašinac.

Ona je na kraju pozvala učenike završnih razreda osnovnih i srednjih škola, ukoliko imaju dileme pri odabiru budućih zanimanja da se jave Filijali nacionalne službe za zapošljavanje za stručnu pomoc i podršku.

Exit mobile version