NSZ: Dodeljeno oko 500 ugovora za zapošljavanje u Novom Pazaru

U prvom kvartalu ove godine stopa nezaposlenosti u Srbiji je nepromenjena.  Tržište rada je stabilno, što daje optizam  da će se privreda u našoj zemlji brzo oporaviti nakon vanrednog stanja, ovo je RTV Novi Pazar  rekao direktor Nacionalne službe za zapošljavanje Zoran Martinović.

On je u Novom Pazaru dodelio ugovore za podsticaje zapošljavanja za 500 nezaposlenih lica i 270 poslodavaca, koji će koristiti finansijku podršku Nacionalne službe.

Reč je o programima za zapošljavanje nezaposlenih lica iz kategorije teže zapošljivih na novootvorenim radnim mestima, programe stručne prakse, pripravnike i pomoć  za samozapošljavanje.

Veliko je interesovane za različite subvencije koje nudi Nacionalna služba za zapošljavanje, kaže njen direktor Zoran Martinović.

„Mi smo već u ovom trenutku, iako je ovo specifična godina u kojoj je epidemija korona virusa ostavila ozbiljne poslednice, iskoristili gotovo dve trećine naših sredstava, koja su bila namenjena poslodavcima i ugovorili smo najveći deo onoga što je bilo planiramno za ovu godinu“, objasnio je on.

Na evidenciji Nacionalne službe u Novom Pazaru  je oko  dvadeset  ipo hiljada nezaposlenih. Ta brojka se se smanjuje, veoma često zahvaljujući i ovim merama.

„Mi smo ove godine u nekim našim programima utrošili kvotu pre nego prošle godine. Jedan od programa, koji se odnosi na nova zapošljavanja,  zbog vanrednog stanja kada je privreda stala, kasni, ali i on ulazi u normalan tok. Ove godine već smo utrošili 90 miliona dinara za naše programe za zapošljavanje“, kazao je direktor filijale Nacionalne službe u Novom Pazaru Fahrudin Đekić.

Zbog loše saobraćajne infrastrukture i udaljenosti Novi Pazara u poslednje vreme ulaže značajne napore da dovede velike investitore i samim tim poslodavce. Gradonačelnik je optimista, zbog najavljenih radova na važnoj infrastrukturi.

„Do tada želimo da pomognemo našim privrednicima kako bi zadržali postojeći broj radnika i proširili svoje kapacitete. Ovo je izuzetna pomoć pre svega mladim ljudima, poslodavcima, ali i onima koji su se odlučili da pokrenu sopstveni biznis“, istakao je gradonačelnik Nihat Biševac.

U narednom periodu i kroz takozvane javne radove Nacionalna služba  u Novom Pazaru će uposliti oko 150 ljudi, kod 18 poslodavaca.

Z.M.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO