Naslovna Featured Istaknuto Novopazarski srednjoškolci ponovo deo projekta „I ti se pitaš“

Novopazarski srednjoškolci ponovo deo projekta „I ti se pitaš“

novopazarski-srednjoskolci-ponovo-deo-projekta-„i-ti-se-pitas“

NOVI PAZAR – Kao i prethodne godine, novopazarski srednjoškolci deo su projekta “I i se pitaš“, koji realizuju Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) i grad Novi Pazar. U okviru projekta, učenicima novopazarskih srednjih škola omogućeno je da, određujući prioritete svojih škola kroz projekte, učestvuju u javnoj raspravi o budžetu grada za narednu godinu. Gradonačelnik Nihat Biševac sastao se ovim povodom sa predstavnicima đačkih parlamenata i direktorima srednjih škola.

“Učenici će ponovo odlučiti i izvestiti nas o projektima, za čiju će realizaciju grad izdvojiti sredstva. Prethodne godine opredeljeno je ukupno 3 miliona dinara, odnosno za svaku od šest srednjih škola iznos od po 500.000 dinara”, rekao je gradonačelnik Biševac.

Cilj je da se mladi uključe u proces kreiranja bužeta i da da se probudi aktivizam na lokalnom nivou.

“Učenici su budućnost i garant razvoja našeg grada. Nastavićemo da osluškujemo potrebe građana, naročito mladih, kako bi sve dobre ideje bile realizovane. Nastavićemo da ulažemo u obrazovanje, budžetska sredstva za škole se uvećavaju iz godine u godinu i nema razloga da tako ne nastavimo u budućnosti”, kazao je gradonačelnik Nihat Biševac, ističući da je svaki predlog koji doprinosi razvoju zajednice dragocen i zavređuje podršku lokalne samouprave.

Iz USAID – a poručuju da je sastanak bio izuzetno kreativan ali da će proces koji sledi biti pravi odraz kreativnosti novopazarskih srednjoškolaca.

„Moram da se zahvalim i učenicima i lokalnoj samoupravi jer je kroz realizaciju projekta stvorena sjajna atmosfera. Srednjoškolcima je već sa 14, odnosno 15 godina data mogućnost da nauče na koji način usmeriti sredstva i kako na pravi način potrošiti sredstva koja pripadaju svima nama“, istakao je predstavnik USAID Leopold Rolinger.

Predstavnici đačkih parlamenata poručili su svojim vršnjacima da se uključe i proces odabira projekta u okviru njihovih škola jer je, kako su kazali, ovo izuzetna prilika da đaci određuju prioritete koji će, u njihovom interesu a uz pomoć lokalne samouprave i USAID biti i realizovani.

indeksonline.rs

Exit mobile version