Novopazarski programeri na putu sa osvoje svet

Tim Regionalnog inovacionog centra sastavljen od mladih ali veoma perspektivnih programa plasirao se na prestižno takmičenje ideja u okviru Skolkovo Softlanding programa. Njih pet je izradilo IT rešenje za uprvaljanje projektima u građevinskoj industriji. Na takmičenju koje počinje 9. novembra očekuju dobar plasman.

”Bausharp” naziv je aplikacije posredstvom koje će svaki investitor ili zaposleni u građevinskoj industriji moći da ima uvid u dešavanja na određenom objektu. Novopazarski programeri aplikaciju rade u savremenom okruženju ASP.net, Blazor framework i jedan su od retkih timova u Srbiji koji koristi okruženje koje je još uvek u razvoju.

U uži izbor ovog prestižnog takmičenja ušlo je 13 kompanije iz Srbije i to u IT oblasti, inženjeringa i industrije. Regionalni inovacioni centar, zvanično otvoren polovinom juna, jedan je od najmlađih, istovremeno ništa manje uspešnih.

Prema rečima vođe tima na ovom projektu, programera Edvina Kovačevića sam program trajao je mesec dana i sada se ulazi u završnu fazu. Predstoje prezentacije koje će pružiti mogućnost  ulazak aplikacije na svetska tržišta, kakvo je rusko.

”Ono što je takođe interesantna informacija jeste to da ćemo postati takozvani građani tog inovacionog centra što će nam omogućiti permanentan pristup svim njihovim resursima i mentorstvu” kaže Kovačević.

Na samoj aplikaciji je rađeno tri meseca.

”Aplikacija je namenjena za mala i mala do srednja preduzeća, naročito građevinskim firmama koje imaju svoje projekte da bi na jednostavan način  ispratili sve što se dešava na njihovim gradilištima, Takođe, pomažu u organizovanju njihovih terenskih ekipa” naglašava Kovačević.

Jedan od programera angažovanih na ovom projektu Imran Midović od predstojećeg takmičenja ima velika očekivanja

”Smatram da je ovo dobro osmišljena aplikacija i sa dobrom idejom jer je danas poslovanje brzo i potreban je brz pristup podacima što naša aplikacija i nudi”, kažeMidović.

Koordinator Regionalnog inovacionog centra u Novom Pazaru, ujedno i mentor na ovom projektu Šemsudin Plojović objašnjava da je ovo deo procesa koji se zove biznis inkubacija i reč je o radu sa preduzećima koja tek počinju. Programeri koji dobro savladaju određene kurseve programiranja postaju deo timova kakav je tim koji je izradio aplikacuju ”Bausharp”.

”Mi ćemo se potruditi da ovu aplikaciju učinimo što boljom i kvalitetnijom. Ovaj program će nam omogućiti prikaz onoga što smo do sada uradili investitorima u start up centru u Rusiji koji je najveći centar za ubrzavanje investicija” kaže Plojović.

Krajnji cilj je globalno tržište i težnja da ova aplikacija osvoji milione korisnika. Želja je da u konkurenciji različitih alata dođu do najvećeg boja kupaca zainteresovanih da ga koriste. Prednost je u  jednostavnosti i efikasnosti same aplikacije.

Senada Kalić

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO