Naslovna Featured Istaknuto Novopazarski NVO i mediji osudili skrnavljenje spomenika na Šestovskom groblju

Novopazarski NVO i mediji osudili skrnavljenje spomenika na Šestovskom groblju

novopazarski-nvo-i-mediji-osudili-skrnavljenje-spomenika-na-sestovskom-groblju

NOVI PAZAR – Novopazarske nevladine organizacije i mediji osudili su skrnavljenje spomenika na groblju u novopazarskom naselju Šestovo nazivajući ovaj vandalski čin “aktom mržnje“.

Potpisnici smatraju da svi zajedno treba najoštrije da osude sraman čine, „bez obzira što počinioci nisu ostavili nikakav znak koji bi ukazivao da se radi o aktu izazivanja nacionalne i verske mržnje i zbog same poruke koju ovakav akt može da šalje“.

“Podsećamo da je Novi Pazar čak i u vreme najintenzivnijih kriza važio za region poštovanja i međusobnog uvažavanja građana različitih nacionalnosti. Stoga smo uvereni da su skoro svi građani Novog Pazara, bez obzira na njihovu nacionalnu, versku i drugu pripadnost, iskreno i energično protiv svakoga ko pokušava da na ovakav ili bilo koji drugi način unese ugrozi mir i stabilnost koje mukotrpno gradimo” – navodi se ubsaopštenju.

Potpisnici saopštenja zahtevaju od organa unutrašnjih poslova da preduzmu energične mere radi otkrivanja počinioce ovog gnusnog dela.

Podsećamo, prošlog petka, na pravoslavnom groblju Šestovo, otkriveno je 7 oštećenih i porušenih spomenika. Policija je, nakon prijave, odmah izašla na lice mesta i izvrđila uviđaj.

PU Novi Pazar intezivno radi na rasvetljavanju ovog događaja, koji je uznemirio Novopazarce.

Nezvanično, na oštećenim i porušenim spomenicima vidljivi su tragovi blatnjave obuće. Istraga treba da utvrdi da li se radi o jednom ili više počinilaca.

Gradska uprava će finansirati obnovu oštećenih i porušenih nadgrobnih spomenika. Ovo je medijima rekao novopazarski gradonačelnik Nihat Biševac, prilikom obilaska groblja na Šestovu.

indeksonline.rs

Exit mobile version