Naslovna Featured Istaknuto Novopazarske OCD oštro osudile fašizam na utakmici između Zvezde i Pazara

Novopazarske OCD oštro osudile fašizam na utakmici između Zvezde i Pazara

novopazarske-ocd-ostro-osudile-fasizam-na-utakmici-izmedju-zvezde-i-pazara

NOVI PAZAR – Povodom dešavanja na rukometnoj utakmici Novi Pazar-Crvena Zvezda u Beogradu, organizacije civilnog društva Sandžački odbor za zaštitu ljudskih prava i sloboda, Urban-In i KC “DamaD”, najoštrije osuđuju fašističke transparente navijača RK “Crvena zvezda”, na kojima se obećava večna borba protiv “poturica – izdajnika srpskog roda”, kao i skandiranje ratnom zločincu Ratku Mladiću osuđenom za ratne zločine i genocid nad Bošnjacima.

Novopazarske OCD podsećaju na kontinuitet ovakvih incidenata još od 1993. godine. Poslednjih godina Vladi Srbije su, kako od OCD tako i od političkih predstavnika, upućeni brojni apeli da budu preduzete mere protiv veličanja zločina i zločinaca i fašisoidnog ponašanja navijača, ali su reakcije uvek izostajale, a počinioci do sada za ta krivična dela nisu kažnjavani.

Zahtevamo od organa unutrašnjih poslova i pravosudnih organa da preduzmu energične mere s ciljem procesuiranja onih koji veličaju ratne zločince i počinioce genocida, koji šire mržnju i netoleranciju među građanima/kama, koji promovišu i šire nasilje… Ne sme biti nikakve tolerancije prema zločinima i mržnji! Inicijatori i nalogodavci, kao i izvršioci ovih teških krivičnih dela moraju biti najhitnije izvedeni pred lice pravde.

Takođe, pozivamo najviše državne organe da se hitno okrenu suzbijanju nacionalizma, šovinizma i mržnje prema “drugima i drugačijima”. Takve pojave smatramo izuzetno opasnim po društvo u celini bez obzira s koje strane dolazile. Kako bi retrogradne snage koje propagiraju ovakav način razmišljanja i koje su uzročnici ovakvih incidenata bile pobeđene, smatramo da sve relevantne državne institucije treba da nedvosmisleno osude ovakvo ponašanje i moraju započeti ozbiljan strateški rad sa, pre svega, mladima na suzbijanju ovakvih pojava na sportskim terenima i svim drugim javnim mestima.

Exit mobile version