Novopazarske NVO i OCD osudile širenje nacionalne i verske mržnje putem grafita

Sandžački odbor za zaštitu ljudskih prava i sloboda, Kulturni centar DamaD i Urban-In najoštrije osuđuju širenje nacionalne i verske mržnje putem grafita koji su ispisani na zidu Osnovne škole “Meša Selimović” u Novom Pazaru.

“Ovakve pojave moraju izazvati najdublju zabrinutost cele zajednice i najefikasniju reakciju svih relevantnih institucija.

Duboko žalimo da i Novi Pazar, grad čija je bit viševekovna multikulturalnost i suštinsko zajedništvo, pokazuje tendenciju utapanja u sveprisutni model govora mržnje u javnoj sferi čiji je rezultat isključivost svake vrste. Prisutnost govora mržnje, makar i u incidentnom obliku upozorava da postoji kontinuirani manjak investiranja u međuetničko razumevanje, dijalog i saradnju, naročito mladih u našem gradu. Govor mržnje, ma u kom obliku da je iskazan, ne smemo tretirati kao izolovani incident, nego kao opomenu i poziv da kao lokalna zajednica dugoročno i temeljno, i svi zajedno, radimo na međuetničkom dijalogu, saradnji i međusobnom približavanju, naročito mladih, kako bismo obezbedili da taj isti govor mržnje nikad ne preraste u opšti stav.

Pozivamo sve državne organe da hitno i profesionalno reaguju, pronađu i procesuiraju počinioce, delujući u skladu sa zakonskim propisima koji zabranjuju širenje rasne, verske i nacionalne mržnje. Pravovremeno i adekvatno reagovanje nadležnih organa bi bila jasna osuda širenja mržnje i poruka svima da nema mesta za bilo kakvu diskriminaciju i netoleranciju.

U ovom slučaju, dodatno i posebno važno je da nadležni organi istinito i pravovremeno obaveste javnost o rezultatima istrage kako bi bilo sprečeno širenje glasina, dezinformacija i poluinformacija koje štetne posledice ovog nemilog događaja mogu učiniti još opasnijima po naš grad i zajednički život u njemu.

Takođe, pozivamo sve naše sugrađane da budu uzdržani u odnosu na govor mržnje, ali i potpuno posvećeni ličnom i profesionalnom doprinosu izgradnji međuverskog i međuetničkog poverenja, razumevanja, solidarnosti i tolerancije u našoj lokalnoj zajednici” – navodi se u saopštenju.

indeksonline.rs

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO