Naslovna KOLUMNA Novopazarka preko 43 godine čuva Muratovo turbe: Melek me doveo na ovo...

Novopazarka preko 43 godine čuva Muratovo turbe: Melek me doveo na ovo sveto mjesto

Piše: Dr. Bisera Suljić-Boškailo | Sandzaklijka.com

Osmanski sultan Murat I poginuo je negdje krajem juna 1389. godine u Kosovskoj bitci. Na mjestu pogibije sultana Murata, centralnom mjestu turske vojske u vrijeme Kosovske bitke 1389. godine, nalazi se Muratovo turbe. Mnogi historiski izvori tvrde da je na ovom mjestu gdje je ubijen sultan i gdje je prolivena njegova krv, sahranjena i njegova utroba, a da je tijelo balzamirano i sahranjeno u Bursi u Turskoj u Mešeji-mauzoleju Murata I.

Smatra se da je odmah po pogibiji Sultana njegov sin Bajazit dao da se na ovom mjestu podigne mauzolej, obilježje sultanu. Turbe predstavlja jedinstveni primjer turskog baroka, piše Sandzaklijka.com.

Danas se oko turbeta – koje je najstariji primjerak otomanske arhitekture nalaze i grobovi onih koji su o njemu kroz stoleća vodili računa – turbedari.

Sanija (Džanković) Turbedar iz Novog Pazara čuva Muratovo turbe nedaleko od Prištine preko 43 godine. Udata je u porodicu Turbedara, čuvara Turbeta. Ova porodica turbedara se ranije prezivala Buhara i došla je ovdje iz Uzbekistana prije 500 godina i od tada oni ovdje žive i u tradiciji im je da čuvaju i održavaju Turbe. Mnogobrojni turisti dolaze na ovo mjesto. Posjetili smo je i razgovarali sa njoj o njenom životu i radu ovdje.

Exit mobile version