Naslovna Featured Istaknuto Novopazarcima pripao Grand Prix na drugom IKT FilmFestu

Novopazarcima pripao Grand Prix na drugom IKT FilmFestu

novopazarcima-pripao-grand-prix-na-drugom-ikt-filmfestu

Pobjednici drugog IKT FilmFesta, koji je danas završen, su polaznici Škole glume „Mali teatar“ iz Novog Pazara za film „Misterija Lucy Anderson“, sa Dunjom Antonijević u glavnoj ulozi.

Oni su na manifestaciji koja je organizovana u Kulturnom centru u ovom gradu, osvojili Grand Prix – Dukat za film koji je režirao Omer Nicević.

U konkurenciji od 47 filmova, stvaraoca iz devet različitih gradova Srbije i šire, velika povelja za najbolji dokumentarni film dodijeljena je učenicima Osnovne škole „Sveti Sava“, iz sjeničkog naselja Bare, za film „Jedan sasvim običan dan“.

Velike zlatne plakete (specijalne nagrade žirija) dobili su učenici Ekonomsko-trgovinske škole iz Smedereva za film: „Posljednji čas fizičkog“, Osnovne škole „Dr Alekandar Sabovljev“ iz Ečke za film: „Kako se zove drvo koje rađa vrane?“ i Osnovne škole „Olga Milošević“ iz Smederevske Palanke za film: „Čuješ li me?“

Žiri ovogodišnjeg IKT festivala filma činili su spisateljica Jasminka Petrović, glumac Vahid Džanković i filmski reditelj Stefan Arsenijević.

Trajanje filma bilo je ograničeno do pet minuta. Putem savremenih digitalnih tehnologija i sredstava komunikacije, učesnici su sami osmišljavali ideje, pisali scenarij, vršili pripreme, snimanja i montažu na temu koja je njima bila zanimljiva.

Proglašenju pobjednika prethodilo je prikazivanje dugometražnog filma „Leto kada sam naučila da letim“, koji je snimljen po istoimenom romanu autorice i ovogodišnje članice žirija IKT FilmFesta Jasminke Petrović, a u režiji Radivoja Andrića.

Film govori o tinejdžerki Sofiji koja provodi ljeto na Hvaru, u Hrvatskoj, sa dvije bake, daleko od svojih prijatelja koji se zajedno provode na ljetnom kampu. Međutim, ono što je na početku izgledalo kao najgore ljeto u njenom životu postaje uzbudljiva avantura u kojoj će saznati da je život sačinjen od radosnih i tužnih trenutaka.

Ističući značaj ovog filma, spisateljica Petrović je u okviru radionice „Književnost i film“ kazala da je reditelj podvukao dvije linije.

„Prva, koja je dječija – o zaljubljivanju, o odnosu sa bakom i svega onog što se odnosi na pubertetske teme, a druga linija je više za odrasle – ona je antiratna. Vjerujem da će to i mladi uočiti, zapamtiti i kasnije bolje razumjeti“, rekla je Petrović.

Film „Leto kada sam naučila da letim“ osvojio je Nagradu Evropske asocijacije filma za djecu (ECFA) 2022. godine, koja se dodjeljuje najboljem evropskom filmu na festivalu BUFF u Malmeu.

Organizator ITK FilmFestivala je Grad Novi Pazar, uz podršku Ministarstva prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije.

Exit mobile version