Novopazarci najviše veruju gradonačelniku, a najmanje Skupštini grada

Građani Novog Pazara znatno su zadovoljniji radom i funkcionisanjem lokalne samouprave nego pre četiri, odnosno sedam godina, pokazuju danas obajvljeni rezultati istraživanja CESID-a i Razvojnog programa Evropski PROGRES.

U okviru ovog istraživanja, koje je rađeno u oktobru i novembru prošle godine, učestvovalo je 400 ispitanika, od kojih je 32 odsto navelo da najviše poverenja ima u gradonačelnika, a najmanje u Skupštinu opštine 17 odsto.

Najveći broj ispitanika smatra da gradske službe funkcionišu isto kao i pre tri godine, a 42 odsto njih je poslednji put bio u opštini ili opštinskom uslužnom centru pre više od godinu dana.

U odnosu na pre četiri godine porastao je broj građana koji nisu zadovoljni organizovanjem obavešetnja sa 38 na 46 odsto, a najveću prepreku u komunikaciji sa opštinskom administracijom vidi u tome što postupak traje dugo ili što nema dovoljno informacija o samoj proceduri.

Načelnik Gradske uprave za izvorne i poverene poslove Almir Leković rekao je na konferenciji za novinare da im ovakva istraživanja omogućavaju da identifikuju segmente i područja u kojima treba da unaprede svoj rad.

“Građani su uglavnom nezadovoljni dužim čekanjem na realizaciju zahteva, a 22 odsto ispitanika smatra da je manji deo službenika korumpiran. Podsetio bih javnost da smo mi nedavno usvojili Kodeks ponašanja službenika i nameštenika, te ih ovim putem pozivam da nam se obrate ukoliko imaju primedbi na rad zaposlenih, da ih zajedno korugujemo”, rekao je Leković.

On je istakao da će uskoro početi sa radom elektronska pisarnica, putem koje će osim elektronskog podnošenja zahteva građani biti u prilici da prate brzinu i kvalitet njihovih upravnih postupaka.

Leković veruje da će povećanjem komunikacije sa građanima i omogućavanjem njihove bolje administrativne orijentacije još više povećati poverenje građana u rad lokalne samouprave.

Rukovodilac Odeljenja za informisanje Hana Salihagić kaže da su na osnovu ovog istraživanja građani u sličnoj meri informisani o radu grada, a da će tokom ove godine pokrenu neku vrstu Info pulta putem kojeg će im zaposleni pomagati i upućivati na određene šaltere ili kancelarije.

“Narednog meseca ćemo štampati upustva sa procedurama o tome na koji način građani mogu da izvade neki dokument ili neophodnu dozvolu, tako da verujemo da će i to poboljšati njihovu informisanost. Osim toga, a na osnovu prakse u nekim evropskim gradovima, organizovaćemo takozvane građanske akademije tokom kojih ćemo srednjoškolce upoznavati sa nadležnostima lokane samouprave”, rekla je Salihagićeva.

Prema ovom istraživanju Novopazarci su najnezadovoljniji stanjem u saobraćaju (75 odsto), čistoćom u gradu (55 odsto) i bezbednošću (53 odsto).

Oni smatraju u gradu najviše treba da se ulaže u mala i srednja preduzeća, zdravstvo, vodovod i kanalizaciju, puteve i socijalu.

Osim u Novom Pazaru, ovo istraživanje je rađeno za još 33 lokalne samouprave na jugu i jugozapadu Srbije, na reprezentativnom uzorku od 8.256 punoletnih građana.

Ovo je bio treći istraživački ciklus, a prva dva su sprovedena 2010. i 2013 godine.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO