Novopazarci najčešće biraju Fajzer, u septembru vakcinalni bum

NOVI PAZAR – Veliki broj pozitivnih na krona virus ukazuje da je epidemiološka situacija i dalje nestabilna i nesigurna, zbog čega, tvrde nadležni, mesta opuštanju nema. Raste broj obolelih ali i vakcinisanih. Do sada su prvu dozu vakcine u Novom Pazaru primile 24.942 osobe.

Početkom meseca interesovanje za imunizaciju je poraslo pa je od 4. septembra do juče data 3.061 prva doza. Pri izboru vakcine građani se najčešće odlučuju za Fajzer. Vakcinacija i poštovanje mera jedini su načini da se aktuelna situacija prevaziđe.

Prema rečima portparolke Zavoda za javno zdravlje dr Majde Iković drugu dozu vakcine primila su 21.142 lica, a trećom dozom vakcinisane su 2.142 osobe. 48. 226 doza datih u Novom Pazaru još uvek su nedovoljne za stvaranje kolektivnog imuniteta, ali mesta optimizmu ima jer je interesovanje za imunizaciju poraslo tokom meseca septembra.

Dr Iković u izjavi za RTV Novi Pazar kaže da se na ovoj cifri ne sme stati već da se takav pozitivan trend mora nastaviti, s obzirom da je vakcina jedini lek za izlaz iz aktuelne situacije.

Od ukupnog broj vakcinisanih, u najvećoj meri građani su birali Fajzer vakcinu, zatim Sinofarm, slede Sputnjik V i AstraZeneka.

Sve češća je pojava da se oni koji su primili prve dve doze Sinofarm, odnosno kinesku vakcinu, odlučuju za treću dozu Fajzer vakcine.

U Zavodu za javno zdravlje i dalje obavljaju takozvana komercijalna testiranja, dok se testiranja pacijenata koji sumnjaju na prisustvo korna virusa obavljaju u kovid ambulantama Doma zdravlja koje i izdaju rezultate testova.

I privatne laboratorije rade testiranja građana. Njih zakon obavezuje da podatke dostave Zavodu za javno zdravlje. Zbog onih koje to ne čine revnosno i pravovremeno, neretko i sami podaci o broju obolelih od korona virusa nisu relevatni.

Nadležni apeluju na građane da se pri pojavi prvih simptoma jave lekarima, do dobijanja rezultata ne ostvaruju kontakte, a kontaktima inficiranih osoba preporučuje se kućna izolacija.

indeksonline.rs

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO