Novopazarci glasali za lečenje dece i korićenje Trnavice

Osnivanje Fonda za pomoć u lečenju dece sa retkim bolestima – projekat je koji je dobio najviše glasova Novopazaraca među sedam ponuđenih, koji će se finansirati iz gradskog budžeta naredne godine. Po broju osvojenih glasova na drugo mestu je korićenje Trnavice. Oba projekta su sada u nacrtu budžeta za 2021. godinu.

S obzirom da je Novi Pazar najmlađi grad u Evropi, ne čudi iskazana volja građana da jedan od prioritetnih projekata za narednu godinu bude osnivanje Fonda za pomoć u lečenju dece sa retkim bolestima.

”Taj projekat je imao ubedljivo najviše glasova, duplo više od drugog koji se odnosi na korićenje reke Trnavice. Oba su ušla u nacrt odluke o budžetu za 2021.godinu. Ovo je druga godina kako grad organizuje glasanje građana za projekte koji će se finasirati iz gradskog budžeta. Nažalost, ove godine smo imali smao online anketu i oko 1500 naših građana se izjasnilo o projektima koje žele da budu finansirani”, izjavila je načelnica Odeljenja za informisanje Gradske uprave Novi Pazar, Hana Salihagić.

Na drugom mestu po osvojenom broju glasova Novopazaraca je korićenje Trnavice. Prema rečima glavnog gradskog urbaniste Suata Ljajića u toku je izrada projektne dokumentacije što je preduslov za izdavanje građevinske dozvole za realizaciju takvog projekta. Ljajić naglašava da će se korićenjem Trnavice rešiti problem poplava i u tom delu grada.

”Grad Novi Pazar u saradnji sa Javnim preduzećem Srbijavode planira da ukoriti tri kilometra i 600 metara rečnog korita Trnavice. Korito će se raditi od armiranog betona vodonepropusnog i otpornog na mraz. Dno korita će biti 6 metara, vrh korita negde oko 10 metara, a visina korita 2 metra. To je po svim hidrauličkim proračunima dovoljna dimenzija korita”, kazao je Ljajić.

Anketiranje građana deo je većeg procesa koji se odnosi na javnu raspravu o budžetu, a u cilju uključivanja građana u razne procese donošenja odluka. Kako se najavljuje, u skladu sa tradicijom transparentnosti i visokopozicioniranim mestom među lokalnim samoupravama u Srbiji, od naredne nedelje na sajtu Grada Novog Pazara biće objavljen i Građanski vodič kroz budžet.

S.Lj.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO