Novopazarce upoznati sa nadležnostima zaštitnika građana

Zaštitnik građana Zoran Pašalić, sastao se u okviru kampanje „Dan Zaštitnika građana“ sa gradonačelnikom Novog Pazara Nihatom Biševcem. Grad i Kancelarija omudsmana radiće u narednom periodu na zajedničkoj promociji nadležnosti zaštitnika građana, kako bi rad te institucije približili građanima.

“Cilj nam je da građane upoznamo sa situacijama u kojima se njihovo pravo da se obrate ombudsmanu ne dovodi u pitanje. Bilo je reči o saradnji lokalne samouprave sa republičkim institucijama, problemima zastupljenim u Novom Pazaru i nacionalnoj strukturi zaposlenih u republičkim institucijama. Zajednički želimo da omogućimo građanima da u svakoj situaciji ostvare zakonom zagarantovana prava”, kazao je gradonačelnik Biševac na konferenciji.

Podatak da su za deset godina postojanja institucije, na adresu ombudsmana iz Novog Pazara pristigle 352 pritužbe, pokazuje da građani ne razumeju šta su čija ovlašćenja.

“Želimo da na zajedničkoj tribini u Novom Pazaru uskoro objasnimo građanima šta je funkcija zaštite građana, odnosno, kako mi u svakodnevnom životu njima možemo da pomognem da reše problem, bilo na republičkom , bilo na lokalnom nivou. Ljudima određene informacije nisu dostupne, i potrudićemo se da to promenimo”, kazao je zaštitnik građana Zoran Pašalić.

On je rekao da postoje problemi na lokalnom nivou, koje je u saradnji sa lokalnom samoupravom moguće rešiti na jednostavan način, ali i da je jasna želja da se “stvari koje izlaze iz ingerencije lokalne sredine postave kao tema”, istakao je ombudsman, podsećajući da se “problemi građana ovog kraja ne razlikuju od problema sa kojima se suočavaju građani drugih loklanih sredina.

Novi Pazar je jedanaesti od trinaest gradova na teritoriji Srbije, obuhvaćen kampanjom „Dan Zaštitnika građana“. U toku dana je u Narodnoj biblioteci „Dositej Obradović“ vršen prijem pritužbi građana, a republički ombudsman se, sem sa gradonačelnikom Biševcem sastao i sa predstavnicima javnih ustanova, javnih preduzeća i organizacijama civilnog društva.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO