Novinarka ‘Dana’ na meti fašisoidno-rasističke propagande Cerića i Alispahića!

“Već neko vrijeme traje bjesomučna kampanja uperena protiv novinarke sedmičnog magazina “Dani“ Amile Kahrović-Posavljak”.
ceric zukorlic
Portal bošnjaci.ba ponovo se stavio u službu rasističe kampanje s ciljem da se očuva etničko i vjersko “čistunstvo“ Bošnjaka i muslimana na čiju interpretaciju ekskluzivno pravo polažu reis emeritus Mustafa Cerić i neposredni izvođač radova Fatmir Alispahić – kaže se u saopćenju HKBiH .

U orkestraciji Fatmira Alispahića, već neko vrijeme traje bjesomučna kampanja uperena protiv novinarke sedmičnog magazina “Dani“ Amile Kahrović-Posavljak – tvrdi Helsinški komitet za ljudska prava u BiH.

Ovaj komitet u saopćenju osuđuje ove, kako navodi, “fašistoidne i rasističke tekstove” čime se i dalje truje medijski prostor u BiH i čime se krši Kodeks za štampu i online medije Vijeća za štampu u onom dijelu u kome su huškanje i podsticanje netolerancije okvalifikovani kao neprihvatljivi.

– Portal bošnjaci.ba ponovo se stavio u službu rasističe kampanje s ciljem da se očuva etničko i vjersko “čistunstvo“ Bošnjaka i muslimana na čiju interpretaciju ekskluzivno pravo polažu reis emeritus Mustafa Cerić i neposredni izvođač radova Fatmir Alispahić – kaže se u saopćenju HKBiH.

Na sceni je, navedeno je, oprobani mrzilački scenarij u kome se novinarka Amila Kahrović uzima kao meta jer se usudila iznijeti kritičko mišljenje prema reisu emeritusu i pri tome tu kritiku temeljiti na svom razumijevanju islama.

– Naravno, napad na Amilu Kahrović je samo providni trik kojim se žele prikriti osnovne teze koje Cerić-Alispahić zastupaju a svode se na to da su fašizam i sva druga zla izmišljotina i produkt Srba i Hrvata koje oni izvoze u Bosnu i nameću muslimanima koji su, prema istom tandemu, potpuno imuni od svake fašističke ideje i primisli – smatraju u HKBiH.

Helsinški komitet za ljudska prava u BiH poziva sve medije u BiH  da uskrate prostor porukama i osobama koje promoviraju fašizam, rasizam, ksenofobiju i svaki oblik netolerancije zbog nečije etničke pripadnosti, nacionalnosti, rase, religije, spola, seksualne orijentacije, fizičke onesposobljenosti ili mentalnog stanja, navodi se u saopćenju.

Izvor: 24sata.info (FANA)
POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO