Novi zemljotres magnitude pet stepeni pogodio Hatay

Novi zemljotres jačine pet stepeni po Richteru pogodio je južnu tursku provinciju Hatay.

Uprava za vanredne situacije Turkiye (AFAD) saopćila je da je epicentar potresa registriran u distriktu Defne i to na dubini tla od 9,76 kilometara.

Guverner Hataya Rahmi Dogan za Anadoliju je kazao da su nadležne službe na terenu i da novi zemljotres.

“Nema izvještaja o većim posljedicama, izuzev urušavanja nekoliko zgrada koje su odveć bile u znatnoj mjeri oštećene usljed ranijih zemljotresa. Prema prvim informacija, nema povrijeđenih ljudi, niti ima zarobljenih ispod ruševina“, kazao je Dogan.

Zemljotresi jačine 7,7 i 7,6 stepeni Richterove skale, sa epicentrom u provinciji Kahramanmaras, pogodili su južne dijelove Turkiye 6. februara, uništivši hiljade zgrada i pogodivši više od 13 miliona ljudi.

Nakon zemljotresa, sa epicentrom u turskom Kahramanmarasu, u regiji je zabilježeno čak 8.550 podrhtavanja tla, potvrđeno je AFAD.

“To znači da smo svake tri minute imali podrhtavanje tla. Većina ovih podrhtavanja je jačine koju osjete naši građani, što svakako za njih predstavlja traume“, kazali su iz AFAD-a.

Upozorili su da se u narednim danima mogu dogoditi nova podrhtavanja tla sa jačinom iznad pet stepeni.

-Broj poginulih od posljedica zemljotresa od 6. februara povećan na 43.556-
 

Broj poginulih od posljedica zemljotresa od 6. februara povećan na 43.556.  Zemljotresi jačine 7,7 i 7,6 stepeni Richterove skale pogodili su južne dijelove Turkiye  uništivši hiljade zgrada i pogodivši više od 13 miliona ljudi.

Resorni turski ministar Soylu govorio je večeras uživo u programu kanala TRT Haber u Koordinacijskom centru u Hatayu.

Preuzeto: Anadolija

The post Novi zemljotres magnitude pet stepeni pogodio Hatay appeared first on Radio Televizija Novi Pazar.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO