NOVI ZAKON STUPA NA SNAGU: Moći ćete da smanjite RAČUNE za struju i grejanje, evo šta bi trebalo da uradite!

Srbija prvi put dobija Zakon o obnovljivim izvorima energije.

Srbija uskoro dobija Zakon o obnovljivim izvorima koji će u koordinaciji sa izmenama Zakona o energetskoj efikasnosti koristi imati građani: moći će ne samo da proizvode već i prodaju zelene kilovate i time smanje potrošnju energije i u svojim domaćinstvima, ali i račune za struju i grejanje.

Domaćinstva su ne samo najveći potrošaći energije, već je i rasipaju, što najpre sami osete na računima. Od ove godine moći će da dobiju novčanu pomoć za postavljanje izolacije i zamenu stolarije – Ministarstvo energetike formira Upravu za energetsku efikasnost koja će za početak imati fond od 15 miliona evra.

Energetska efikasnost podrazumeva i grejanje i hlađenje čistom energijom. A to će domaćinstvima omogućiti Zakon o obnovljivim izvorima energije koji Srbija prvi put dobija.

“Znači svako će moći da na svoju porodičnu kuću ili svoju zgradu u kojoj živi jedan, pet ili pedeset ljudi stavi solarne panele. Da samim tim smanje troškove u svom računu za električnu energiju”, kaže ministarka Zorana Mihajalović.

Ukoliko, navodi, ne mogu da potroše to što proizvedu iz solarnih panela, taj deo energije moći će da ode u mrežu i samim tim mogu da imaju uštedu na svom računu.

“Očekujem da u narednom periodu imamo jedan bum baš što se tiče primene solarnih električnih panela. Ono što je najlepše, što će, ja to zovem mikro proizvodnja u velikoj meri biti impozantan distributer i genertor obnovljivih izvora”, kaže Miroslav Lutovac, savetnik predsednika PKS za energetiku.

Plan je, kažu, i da naša zemlja do 2050. obezbedi 50 odsto energije iz obnovljivih izvora, čime će znatno smanjiti zagađenje koje je rezultat proizvodnje energije iz uglja i mazuta.

Izvor i foto: MONDO

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO