Novi zakon o zaštiti potrošača stupa na snagu 20. decembra

Novi Zakon o zaštiti potrošača stupa na snagu 20. decembra. U Ministarstvu trgovine i potrošačkim organizacijama smatraju da će nova zakonska rešenja dodatno zaštititi potrošače. Najvažnije novine su uvođenje registra “Ne zovi”, prekršajnih naloga i obavezna medijacija za trgovce.

Registar “Ne zovi” uveden je da bi se potrošači zaštitili od nasrtljivih trgovaca. Onih koji vas bez vaše volje zivkaju telefonom i nude svoje proizvode i usluge. Potrošač koji ne želi da bude uznemiravan kod svog fiksnog ili mobilnog operatora, sada će popunjavati obrazac sa svojim brojem telefona.

“Mobilni operator je u obavezi da to dostavi RATEL-u koji inače vodi taj registar `Ne zovi`. Trgovac koji želi da pozove potrošača i da ponudi proizvod u komercijalne svrhe on je prvo u obavezi da pogleda na sajtu RATEL-a da li se taj telefon nalazi u evidenciji registra `Ne zovi`. Ako se nalazi naravno da ne može i ne sme da ga zove jer samim tim ulazi u prekršaj”, objasnila je Višnja Rakić, pomoćnik ministra trgovine.

Telefonski brojevi se objavljuju bez ličnih podataka. Jedna od novina u zakonu jeste da se za lakše vrste prekršaja uvode prekršajni nalozi. Tržišni inspektori moći će da na licu mesta napišu prekršajnu kaznu trgovcu.

Кakve su sankcije predviđene

“Ukoliko trgovac napravi prekršaj i prizna i prihvati da je napravio prekršaj, on ako plati u roku od osam dana određeni iznos, taj iznos je prepolovljen”, istakla je Rakićeva.

Medijacija ili mirno, vansudsko rešavanje sudskih sporova postojalo je i u prethodnom Zakonu o zaštiti potrošača, ali nije bilo obavezno za trgovce. Sada je postalo obavezno, a trgovci su čak dužni da u svojim maloprodajnim objektima istaknu i informaciju o tome.

“Nadamo se da će nametanjem obaveze da njoj prisustvuju značajno doprineti tome da se izbegnu sudski postupci, potrošački, koji opterećuju sudstvo i svakako nisu efikasan sistem zaštite. Naravno čekamo određeni protok vremena kada ova odredba stupi na snagu da vidimo koliko će ona zaista i biti efikasna”, smatra Nikica Jovanović iz Nacionalne organizacije potrošača Srbije.

Usluge majstora do sada su znale da budu veoma skupe, pa su prema novom Zakonu o zaštiti potrošača, oni u obavezi da izdaju predračun, odnosno specifikaciju troškova za sve usluge skuplje od 5.000 dinara. Za takvu intervenciju moraju dobiti saglasnost mušterije.

Izvor: Alo/RTS

Podeli

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO