Posle nekoliko dana sa temperaturama oko 30 stepeni Celzijusa, ponovo nam stižu paklene vrućine. Srbija je ponovo pred tropskim talasom – očekuju nas temperature do 38 stepeni. Iz RHMZ-a navode da je izdat narandžasti meteo-alarm zbog visokih temperatura, a da nam od subote sledi blago osveženje. Dodaju da temperature jesu iznad proseka, ali da nisu neuobičajene za ovo doba godine.

Pomoćnik direktora Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srbije Goran Mihajlović rekao je za RTS da je jutro prijatno, pošto je temperatura u većini mesta ispod 20 stepeni, a da su do petka najavljene temperature i do 38 stepeni.

nisu neuobičajene za ovo doba godine.

Pomoćnik direktora Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srbije Goran Mihajlović rekao je za RTS da je jutro prijatno, pošto je temperatura u većini mesta ispod 20 stepeni, a da su do petka najavljene temperature i do 38 stepeni.

Razgovor Bojane Marković sa Goranom Mihajlovićem

“Narednih dana veoma toplo. Hidrometeorološki zavod je izdao upozorenje, s obzirom da u sistemu najave upozorenja je ova pojava tretirana kao opasna, od 34 do 38 stepeni su najavljene temperature do petka. Ono što nam sledi nakon toga neće biti neko značajno, ne možemo reći, osveženje, ali manji pad temperature i svakako prijatnije vreme za vikend i početkom naredne sedmice”, naveo je Mihajlović.

Dodao je da će uz visoke temperature u košavskom području biti pojačanog jugoistočnog vetra, što će uticati na to da u tim delovima zemlje i jutarnja temperatura bude visoka – i do 25 stepeni.

“Brdo visokog pritiska ne dozvoljava da hladan vazduh prodre na naše područje” 
Mihajlović je istakao da je uzrok visokih temperatura prisustvo veoma tople vazdušne mase i visokog pritiska sa jugozapada i da se ta vazdušna masa nalazi iznad većeg dela Balkana.

“Visok pritisak, kao jedno brdo, ne dozvoljava da hladan vazduh prodre na naše područje i na taj način ostajemo pod uticajem veoma toplog vazduha i to je ono što za posledicu ima visoke temperature”, objasnio je Mihajlović.

Dodao je da se od subote očekuje priliv nešto svežijeg vazduha i lokalnog razvoja oblačnosti i pljuskova i grmljavina.

Mihajlović je naveo da temperature jesu iznad višegodišnjeg proseka, ali da nisu neuobičajene za ovo doba godine.

“U poslednjih dvadesetak godina imali smo veoma često topla leta. Podsetiću da je najviša temperatura izmerena u Smederevskoj Palanci 44,5. To je bio 24. jul 2007. godine. Imali smo i više temperature. Imali smo i toplija leta”, kazao je Mihajlović.

Naglasio je da ovo leto jeste toplije od prošlogodišnjeg, iako je srednja temperatura bila visoka, ali nije bio zabeležen veliki broj dana sa temperaturom višom od 35 stepeni.

Gde je u Srbiji najtoplije 
Mihajlović je objasnio da nema velike razlike u temperaturama u različitim delovima Srbije i da se temperature razlikuju za jedan do dva stepena. Naveo je da je Pomoravlje najtopliji deo zemlje.

“Pomoravlje, dakle Smederevska Palanka, Ćuprija, u pojedinim vremenskim situacijama izdvojiće se Loznica, dakle zapad zemlje i zbog nadmorske visine uvek će biti prijatnije u brdsko-planinskim predelima”, istakao je Mihajlović i dodao je da na Kopaoniku jutros bilo samo 10 stepeni.

Govoreći o temperaturama u regionu, Mihajlović je istakao da je temperatura prilično homogena i da nema skokovitih promena.

“Kada imate toplu vazdušnu masu iznad jednog šireg područja, onda su temperature ujednačene. Zavise malo od lokalnih karakteristika i nadmorske visine”, rekao je Mihajlović.

Dodao je da se novi porast temperature očekuje sredinom sledeće sedmice.

RTS