Novi Pazar : Vlasnici planiraju obnovu Smailbegovića hana

Smailbegovića han, jedan od najstarijih objekata u Novom Pazaru, koji je prošlog leta izgoreo do temelja biće ponovo izgrađen i to u svom originalnom obliku, rekao je radiju Sto plus Mithat Smailbegović, jedan od vlasnika ovog zdanja.

Smailbegović, kaže da će 24 naslednika rekonstrukciju finansirati iz sopstvenih izvora, da neće tražiti pomoć od države ili drugih institucija.

“Han je bio pod zaštitom države pa šta je ona uradila da spreči njegovo propadanje? Ništa. Koliko smo mogli, mi smo i u prošlosti pokušavali da ga spasimo, ali nismo uspeli. Zato smo sada odlučili da sami obnovimo našu dedovinu kako niko drugi ne bi mogao da stavi šapu na nju i da nešto osporava”, rekao je Smailbegović.

On je dodao i da je izrada idejnog projekta obnove u toku i da će biti završena posle Bajrama.

“Idejni projekat podrazumeva kompletnu rekonstrukciju originalnog hana, stim što smo predvideli i izgradnju podruma, a na pojedinim delovima objekta ćemo koristiti imitacije originalnih materijala. To ne bi trebalo da predstavlja problem, ali o svemu ćemo se dogovoriti sa Republičkim zavodom za zaštitu spomenika kulture od kojeg moramo dobiti odobrenje i dozvolu za početak obnove”, izjavio je Smailbegović.

U Republičkom zavodu za zaštitu spomenika kulture napominju da je Smailbegovića han, kao kulturno dobro od izuzetnog značaja, predviđen za rekonstrukciju.

Arhitekta konzervator u Zavodu Marina Nešković ističe da su vlasnici Smailbegovića hana po Zakonu o kulturnim dobrima dužni da se brinu o njemu, pa i da izvrše njegovu rekonstrukciju.

“Smailbegovića han mora biti obnovljen prema izvornom stanju i postoji sva neophodna dokumentacija po kojoj bi on mogao biti ponovo izgrađen. Vlasnici su u obavezi da poštuju sve uslove koje će Zavod postaviti za rekonstrukciju ovog objekta”, izjavila je Neškovićeva.

Smailbegovića han, poznat i kao kafana Granata, izgoreo je 8. avgusta prošle godine. Veštačenjem je utvrđeno da je požar namerno izazvan, tužilaštvo u Novom Pazaru pokrenulo je istragu početkom ove godine, ali do danas krivac nije identifikovan.

 

Izvor : beta / Radiostoplus

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO