Naslovna Featured Istaknuto Novi Pazar večeras gasi svetla na sat vremena

Novi Pazar večeras gasi svetla na sat vremena

novi-pazar-veceras-gasi-svetla-na-sat-vremena

NOVI PAZAR – Novi Pazar će se i ove godine pridružiti globalnoj ekološkoj akciji “Sat za našu planetu” jednočasnovnim isključenjem javne rasvete i svetlećih reklama u centralnim ulicama, objavila je juče gradska uprava.

Iz lokalne samouprave je saopšteno da će danas, od 20.30 do 21.30 časova biti isključeno kompletno dekorativno osvetljenje, svetla u zgradama, kao i svetleće reklame u ulicama Rifata Burdžovića, Stevana Nemanje, 28. novembra, AVNOJ-a i na Trgu Isa-bega Isakovića.

“Pored drugih gradova i opština Srbije i mi smo na svetskoj mapi lokalnih samouprava koje se gašenjem dekorativne rasvete na svojim najvažnijim javnim zgradama pridružuju poruci o hitnosti ublažavanja klimatskih promena”, navodi se u saopštenju.

“Sat za našu planetu” (Earth Hour) je počeo da se održava 2007. godine u Sidneju u organizaciji WWF (Svetski fond za prirodu), kada je, pokazavši stav povodom neracionalne potrošnje električne energije i emisije ugljen dioksida, dva miliona ljudi i više od 2.000 kompanija isključilo svetlo na sat vremena.

Ove godine akcija se održava uz podršku Vlade Švedske u okviru projekta “Da nam klima štima”.

indeksonline.rs

Exit mobile version