NOVI PAZAR – Odbornici Skupštine grada usvojili su budžet za sledeću godinu kojim su predviđeni ukupni prihodi od nešto više od 3,1 milijarde dinara. Budžet je zasnovan na realnim prihodima, projektovan po meri građana, a nisu predviđena kreditna zaduženja, čime se malo koja lokalna samouprava može pohvaliti.

Budžetom, koji će se naći na sednici Skupštine za izgradnju komunalne infrastrukture namenjeno je 250 miliona dinara, a kanalizacione 50 miliona.

Gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac je rekao je da su planirana izdvajanja za različite oblike socijalne zaštite i za rad Centra za socijalni rad. Budžetom su uračunata i sredstva za učeničke i studentske stipendije, za populacionu politiku i lečenje dece sa retkim bolestima.

“Ono što je bitno za ovaj budžet jeste da nisu planirana kreditna zaduženja, čime se mnoge lokalne samouprave ne mogu pohvaliti. Planirani prihodi su veći od rashoda za 108 miliona, koje ćemo opredeliti na vraćanje dugova Za investicije je izdvojeno 647 miliona i 300.000 dinara i ove godine ćemo ulagati u putnu infrastrukturu, planirano je da se radi na asfaltiranju ulica u gradskim, prigradskim naseljima, ali i na seoskom području. Kako bismo pratili razvoj grada nastavićemo da radimo na proširenju vodovodne, kanalizacione i vodovne mreže. Budžetom je planirana i kupovina zemljišta u vrednosti od 100 miliona dinara za kupovinu zemljišta potrebnog za za izgradnju fabrike za preradu otpadnih voda i kanalizacioni kolektor. Kupovina tog zemljišta je uslov da apliciramo za iznos od 30 miliona, koliko prema proceni evropskih fondova vredi projekat. Ove godine će početi i izgradnja toplane na bio masu koji finansira KFW, a za koji je grad ranije kupio zemljište. U planu je korićenja reka Trnavice, Jošanice i Banjske, pa će grad opredeliti i pomoći i realizaciju tog projekta“, rekao je Biševac.

Ulaganja u infrastrukturu, obrazovanje i sport biće nastavljena i naredne godine.

„Najviše procentualno, među lokalnim samoupravama za kulturu izdvaja grad Novi Pazar. Nastavićemo da finansiramo i arheološka istraživanja. Kao najbolja lokalna samouprava od Ministarstva prosvete smo dobili priznanje zbog izdvajanja za obrazovanje. Odvojili smo i sredstva za stipendiranje najboljih učenika i studenata, kako bi pratili njihov rad i ulagali u njih, jer je grad rasadnik talenata , imamo natprosečnu decu, oni su naš veliki potencijal i želimo da im poklonimo pažnju, a to ćemo uraditi i otvranjame centra za talente koji je planiran. Sledeće godine biće završen i projekat rekonstrukcije OŠ Bratstvo, koja je urđena po najsavremenijim standardiuma i sa zatvorenim bazenom, koji će moći da koriste i učenici ostalih škola. Kupili smo plac za izgradnju škole u Šutenovcu, koja će biti jedna od najsavremenijih škola u regionu. OŠ Jovan Jovanović Zmaj će konačno dobiti fiskulturnu salu, imali smo problem sa završetkom tog projekta, jer je izvođač otišao uu stečaj, pa je taj postupak bio težak, ali smo uspeli da rešimo problem i projekat će biti preveden kraju. Rekonstruisaćemo Ugostiteljsku školu, ali i niz seoskih. Za socijalna davanja ćemo izvodjiti 199 miliona dinara, a deo sredstava biće namenjen humanitarnim organizacijama i udruženjima koji pružaju socijalne usluge i koje se brinu osobama sa invaliditetom.

Biševac je podsećajući na razvijenu sportsku u Novom Pazaru rekao da će se ulaganja i u oblasti sporta nastaviti, jer Novi Pazar ima pet superligaša, pa su se stvorile potrebe za više prostora za trenažni proces sportista, a uskoro će biti otvorena i rekonstrusana Sportska dvorana kod OŠ Vuk Karadžić, koja će rasteretiti prostorije Ustanove za sport.

Odbornici su usvojili i treći rebalans budžeta za tekuću godinu, kojim je zahvaljujući podršci Vlade Srbije od oko 100 miliona dinara,čime će u tekućoj godini budžet biti realizovan kako je i projektovan.

Sednica će biti nastavljena sutra. Odbornici će razmatrati i Predlog Odluke o izmeni i dopuni Odluke organizaciji gradskih uprava grada Novog Pazara, jedna od tačaka dnevnog reda je I osnivanje ženske odborničke mreže Skupštine grada Novog Pazar. Jedan od predloga je o kojima će se izjasniti Skupština je i sprovođenje javnog konkursa za izbor lokalnog ombdusmana. Na dnevnom redu je I predlog o pristupanju izradi programa zaštite životne sredine grada Novog Pazara za period od 2021. do 2023. Godine. Dnevni red dopunjen je I predlogom o inicijativi za proglašenje 28. septembra – Dan Bošnjaka za bošnjački nacionalni praznik.

Jedna od tačaka o kojioj će se raspravljati je rešenje o formiranju komisije za utvrđivanje posledica nastalih usled bojkota popisa stanovništva 2011. godine.

Direktori pojedinih javnih preduzeća predstaviće planove I programe za sledeću godinu, a na dnevnom redu je I imenovanje VD direktora Gradske toplane.