Novi Pazar : Uskoro još pet novih brana

Planom preventivnih aktivnosti za odbranu od poplava Novi Pazar je uspeo da u značajnoj meri ublaži posledice poslednjeg poplavnog talasa. Kako najavljuju nadležni iz Gradske uprave, projekat izgradnje još pet protivpoplavnih brana, koji se realizuje uz podršku Evropskog Progresa, trebalo bi da bude završen do kraja ovog meseca.

Pomoćnik gradonačelnika Novog Pazara Faruk Suljević kaže da je projekat izgradnje protivpoplavnih brana jedan je od najznačajnijih koji su realizovani u poslednjih desetak godina. On ističe da je projekat u završnoj fazi, te da bi trebalo da bude završen već tokom ovog meseca. Na taj način, kaže Suljević, dostiže se još veći stepen zaštite od polava.

Osim antierozivnih brana, u toku je i realizacija projekta izgradnje rečnih korita Raške, Banjske i Deževske. Zbog svega toga, kako je ocenio načelnik Odeljenja za vanredne situacije i poslove odbrane Naser Crnovršanin, grad Novi Pazar je jedan od boljih u Srbiji po ulaganjima u oblasti prevencije za odbranu od poplava. Rezultati su, kaže, bili vidljivi i tokom poslednjeg poplavnog talasa, kada su, za razliku od Tutina I Sjenice, značajno ublažene posledice poplava.

Projekat izgradnje anterozivnih brana u Novom Pzarua započet je još 2013.godine, kada je izrađena tehnička dokumentacija i izgrađeno 5 brana. Vrednost projekta iznosio je 420 hiljada evra. Ove godine, takođe uz podršku Evropske Unije Vlade Švajcarske i Vlade Republike Srbije posredstvom Evropskog Progresa gradi se još 5 brana, ukupne vrednosti od 240 hiljada evra. Projekat podrazumeva i pošumljavanje na erozivnom području u slivu Raške.

S. Lj.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO