NOVI PAZAR: Učenici i ove godine učestvuju u planiranju lokalnog budžeta

NOVI PAZAR – Projekat za odgovornu vlast Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) i grad Novi Pazar omogućili su učenicima novopazarskih srednjih škola da, drugu godinu za redom, učestvuju u javnoj raspravi o budžetu grada. Kao i prethodne godine, učenici će imati mogućnost da sami definišu projekte koje smatraju važnim za unapređenje uslova rada i boravka u svojim školama, da glasaju o predlozima i da izaberu one koje smatraju najneophodnijim za realizaciju. Predlozi sa najviše glasova biće poslati Gradskoj upravi na razmatranje i uključivanje u budžet grada za 2022. godinu. Osim novopazarskih, učenici ukupno 40 škola iz osam lokalnih samouprava – Sremske Mitrovice, Sombora, Kragujevca, Raške, Dimitrovgrada, Mionice, kao i gradske opštine Stari grad u Beogradu – će biti neposredno uključeni u predlaganje i izbor projekata koji će biti finansirani iz lokalnog budžeta tokom naredne godine.

“Izuzetno nam je zadovoljstvo da je inicijativa za uključenje učenika u konsultacije o budžetu zaživela i da će ove godine biti realizovana u osam gradova i opština uz učešće više od 23,000 učenika. Uključenje mladih u odlučivanje o pitanjima koja se njih tiču je značajno za izgradnju poverenja u demokratske procese i jačanje njihove uloge u društvu. Lokalne samouprave koje sprovode ovu inicijativu su pokazale da su im mišljenje, ideje i predlozi mladih važni i sigurni smo da će nastaviti da samostalno sprovode i šire ovu inicijativu u narednim godinama.” istakla je Džeklin Vilijams Bridžers, direktorka USAID-ovog Projekta za odgovornu vlast.

“Ponosni smo na naše učenike što su prošle godine bili tako organizovani i vredni. Posebno zadovoljstvo za nas je kad projekti koji su baš oni želeli postanu stvarnost. Tako će biti i ove godine.Učešće mladih u procesima planiranja budžeta jedan je od najvažnijih od koraka u uključivanju građana u procese donošenja odluka. Radujemo se da vidimo koje će projekte izabrati ove godine.“, istakao je gradonačelnik Novog Pazara, Nihat Biševac.

Inicijativa je započeta 2019. godine, kada su USAID-ov Projekat za odgovornu vlast i Grad Sombor pokrenuli uključivanje mladih u konsultacije o budžetu, kroz učeničke parlamente. Prethodne godine, inicijativa je, osim u Somboru, sprovedena i u Kragujevcu, Sremskoj Mitrovici i Novom Pazaru uz učešće oko 19,000 učenika. prethodnim godinama, na izborima za školske projekte učestvovalo je više od 80% učenika škola koje su učestvovale, a lokalne samouprave su u budžetima za 2019 i 2020. godinu opredelili sredstva za realizaciju izabranih projekata u vrednosti od preko 17.5 miliona dinara, među kojima su kupovina klima uređaja, nabavka opreme za praktičnu nastavu, renoviranje školskih toaleta, nabavka opreme za slobodne aktivnosti učenika.

indeksonline.rs

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO