NOVI PAZAR: U Dečijem dispanzeru povećan broj pacijenata! Sve je više respiratornih infekcija

Sve je više respiratornih infekcija i kod najmlađe populacije, uprkos tome što zimski raspust za osnovce i dalje traje.

U Dečijem dispanzeru poslednjih dana povećan je broj pacijenata, a zbog smanjenog broja vakcinisane dece, epidmija malih boginja nam je pred vratima upozorava načelnica Dečijeg dispanzera doktorka Vesna Despotović.

Ovo jeste period virusa koji pune ordinacije zdravstvenih ustanova. Trend povećanog broja pacijenata u Dečijem dispanzeru prisutan je poslednjih mesec dana.

”Tri virusa su u cirkulaciji: virus influence, odnosno virus gripa, respiratorni virus koji najviše pogađa odojčad i mlađu decu, i virus korone koji je prisutan i koji se povećava. Mi naravno više ne vršimo testiranje dece, ali to ne znači da kroz ordinacije ne prolaze pozitivni pacijenti”, izjavila je doktorka Despotović.

”Ukoliko temperatura traje dugo potrebno je uključiti drugu terapiju i antibiotik. Ali ne treba počinjati odmah sa antibiotikom”, naglašava doktorka Despotović. Savetuje da tri ili četiri dana obavezno treba korisiti antipiretik, da se snižava temperatura. Vrlo je važno da se uzima što više tečnosti i da dete bude u kući.

Naglašavajući neophodnost zdravstvene edukacije roditelja, doktorka Depsotović ističe problem uzimanja antibiotika na svoju ruku. Upozorava da nam je, zbog smanjenog broja vakcinisane dece, epidmija malih boginja pred vratima.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO