Naslovna Featured Istaknuto Novi Pazar traži kovid bolnicu

Novi Pazar traži kovid bolnicu

novi-pazar-trazi-kovid-bolnicu

Za poslednja 24 sata preminula četiri pacijenta, na lečenje primljeno 11 novih obolelih, pa ih je sada 110 u bolničkim krevetima, uglavnom s teškom kliničkom slikom. Među njima svega troje je vakcinisano

NOVI PAZAR – Zbog naglog skoka broja zaraženih virusom korona i pacijenata u bolnicama u Novom Pazaru, pokrenuta je inicijativa da se u ovom gradu što je pre moguće sagradi regionalna kovid bolnica. Predlog podržavaju i susedne opštine Sjenica, Raška i Tutin, odakle se oboleli upućuju na lečenje u novopazarsku bolnicu.

Epidemijsku situaciju u Novom Pazaru i Tutinu zdravstveni radnici sve češće opisuju kao alarmantnu i zabrinjavajuću. Juče je saopšteno da su za poslednja 24 sata preminula četiri pacijenta, da je na lečenje primljeno 11 novih obolelih, pa ih je sada 110 u bolničkim krevetima, uglavnom s teškom kliničkom slikom. Među njima je svega troje vakcinisano. Na pregled je došlo preko 200 Novopazaraca sa simptomima kovida 19, svaki drugi dolazi prvi put, a polovina je nosilac opakog virusa. Statistika zabrinjava – u avgustu je od kovida 19 obolelo oko 900 žitelja Novog Pazara, a u Tutinu preko 500. Otuda i strepnja da se ne ponovi situacija od prošlog leta, kada je ovde bilo i po desetak sahrana dnevno, a bolnički kapaciteti bili tesni za sve obolele, pa je u bolničkom krugu montirana poljska bolnica.

Na nedavnom sastanku u Novom Pazaru državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Mirsad Đerlek okupio je gradonačelnika Novog Pazara i predsednike opština Tutin, Sjenica i Raška, kao i rukovodioce zdravstvenih ustanova u ovim opštinama, sa jednim pitanjem – šta da urade kako bi se stanje popravilo. Direktor Doma zdravlja u Novom Pazaru dr Ervin Ćorović izneo je predlog koji su, kaže, svi ostali zdušno podržali – da se i u Novom Pazaru izgradi kovid bolnica.

– Mislim da bi to bilo sasvim opravdano, jer ne znam dokle ćemo moći da izdržimo ovakav način rada. Mi sada u bolnici imamo puno infektivno odeljenje, interno i ušno odeljenje su u kovid zoni, kao i jedan deo specijalne bolnice u Novopazarskoj banji. A ovo stanje će trajati možda i nekoliko godina – kazao je Ćorović.

On kaže da je u redu da se za obolele od kovida 19 obezbeđuje prostor, ali za to vreme trpe pacijenti oboleli od drugih bolesti.

– Praktično su na duže vreme obustavljeni svi drugi specijalistički pregledi i lečenje pacijenata koji nemaju koronu, jer u „zelenoj zoni” ostaje samo deo hirurgije, dijaliza i porodilište. A stručnjaci najavljuju da ova situacija s virusom korona može da potraje još nekoliko godina – kaže dr Ćorović.

Slični su argumenti i direktora Zavoda za javno zdravlje dr Šefadila Spahića. On kaže da je izgradnja nove kovid bolnice u srednjoročnom planu razvoja zdravstva u Novom Pazaru predviđena kao prioritet. Spahić ističe da sadašnje stanje, u kome se čitava bolnica deli na crvenu i zelenu zonu jeste nužno, ali nije najsrećnije rešenje jer ponegde to deljenje prosto nije moguće i praktično se blokiraju sve ostale grane medicine, pa oboleli od drugih bolesti nemaju gde da se leče.

– Ideja je dobra. Mi imamo dovoljno stručnog kadra i solidnu opremu, sa posebnim prostorom mogli bismo da pružimo adekvatno lečenje pacijentima obolelim od kovida 19, a oslobodili bismo ostala odeljenja da mogu normalno da funkcionišu – kaže Spahić.

Ideju o izgradnji kovid bolnice podržava i gradsko rukovodstvo Novog Pazara. – Naša opšta bolnica je prošle godine proglašena za regionalni kovid centar, pa je logično da ovde postoji i regionalna kovid bolnica – kazala je predsednica Gradske skupštine Novog Pazara Enela Halilović Šemsović. Raduje je, kaže, to što su ideju o regionalnoj kovid bolnici podržali svi čelni ljudi susednih opština Dodaje da bi to olakšalo lečenje jer pacijenti ne bi morali da se transportuju u druge centre. Ona veruje da će ta ideja naići na podršku i u Ministarstvu zdravlja i kod državnog rukovodstva.

Dok traju priče o mogućoj izgradnji kovid bolnice, broj pacijenata raste. Višemesečno odbijanje građana da se vakcinišu uzima danak. Tek poslednjih nekoliko dana broj onih koji dođu do vakcinalnih punktova da prime cepivo postepeno raste. Kako navodi dr Spahić, u Novom Pazaru donedavno se vakcinisalo dvadesetak osoba dnevno, a poslednja dva-tri dana po 50. Blagi rast broja vakcinisanih primećuje se i u Tutinu, koji se sa 17 odsto vakcinisanih nalazi na dnu republičke lestvice. – Međutim, to je mnogo daleko od kolektivnog imuniteta – kaže dr Spahić.

politika.rs

Exit mobile version