NOVI PAZAR – U okviru projekta “I ti se pitaš”, koji realizuju Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) i grad Novi Pazar, učenicima novopazarskih srednjih škola omogućeno je da, po prvi put, učestvuju u javnoj raspravi o budžetu grada za narednu godinu. Učenici su iskoristili mogućnost da sami definišu projekte koje smatraju važnim za unapređenje uslova rada i boravka u svojim školama, da glasaju o predlozima i da, na taj način, izaberu one koje smatraju najneophodnijim za realizaciju.

Ovim povodom sa predstavnicima đačkih parlamenata i direktorima srednjih škola sastao se gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac.

„Sastali smo se sa predstavnicima đačkih parlamenata novopazarskih srednjih škola i to u okviru projekta USAID „Ti se pitaš“. Učenici su nam predstavili projekte koji su u samim školama dobili najveću podršku. Reč je o dobrim projektima, za koje će grad izdvojiti ukupno 3 miliona dinara, odnosno za svaku od šest srednjih škola iznos od po 500 000 dinara. Cilj je da se mladi uključe u proces kreiranja bužeta i da probudimo aktivizam na lokalnom nivou. Učenici su budućnost i garant razvoja našeg grada“, kazao je gradonačelnik Biševac, ističući da je svaki predlog koji doprinosi razvoju zajednice dragocen i zavređuje podršku lokalne samouprave.

„Nastavićemo da osluškujemo potrebe građana, naročito mladih, kako bi sve dobre ideje bile realizovane. Nastavićemo da ulažemo u obrazovanje, budžetska sredstva za škole se uvećavaju iz godine u godinu i nema razloga da tako ne nastavimo u budućnosti“, istakao je gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac.

Osim novopazarskih i učenici iz još 21 srednje škole iz Kragujevca, Sremske Mitrovice, Sombora i Dimitrovgrada, direktno učestvuju u predlaganju i izboru projekata koji će biti finansirani iz lokalnog budžeta tokom naredne godine.

indeksonline.rs