Novi Pazar : Skuplje parkiranje i odnošenje smeća

Skupština Novog Pazara usvojila je danas odluke o povećanju cena za odnošenje komunalnog otpada, korekciji cena parkiranja i drugih usluga koje pruža “Parking servis”, kao i izmene lokalnih komunalnih taksi.

Novim cenovnikom JKP “Gradska čistoća” predviđeno je povećanje cene iznošenja smeća za sedam odsto, pa će građani sada plaćati 5,05 dinara bez poreza na dodatu vrednost po kvadratnom metru objekat čiji su vlasnici.

Direktor “Gradske čistoće” Emin Omerović istakao je da će i posle povećanja, građani Novog Pazara za odnošenje smeća plaćati manje nego žitelji ostalih gradova u Srbiji, jer je trenutno prosečna cena za tu vrstu usluge na nivou repbulike 5,3 dinara.

Odnošenje smeća za pravna lica, prema novom cenovniku, iznosiće 20,45 dinara za vanprivredne ustanove i industriju, 31,55 dinara za proizvodnju, trgovinu, ugostiteljstvo i bankarstvo, a 50,5 dinara za kladionice i kockarnice.

Većinom glasova izglasan je i novi cenovnik za parkiranje, po kojem će sat vremena parkinga u ekstra zoni iznositi 50 dinara, prvoj zoni 40, a drugoj 30 dinara.

Žitelji ekstra i prve zone za mesečnu pretplatu na parkiranje u tim zonama plaćaće 500 dinara, a osobe koje ne žive, a žele parking mesto u tim zonama za njega će izdvajati 3.000 dinara.

Mesečna pretplata za drugu zonu za stanare te zone je 300 dinara, a za žitelje drugih zona 2.000 dinara.

Novom Odlukom o lokalnim komunalnim taksama predviđeno je povećanje takse koja se plaća prilikom registracije vozila za oko 10 dinara, dok je iznos firmarine smanjen za 149 dinara.

Lokalni parlament verifikovao je sporazum koji su u septembru prošle godine potpisali Grad Novi Pazar i Bošnjačko nacionalno vijeće, a kojim je predviđen zajednički rad na ostvarivanju i unapređenju prava Bošnjaka.

Većinom glasova usvojen je Lokalni akcioni plan za zapošljavanje za 2017. godinu kojim je predviđeno zapošljavanje 50 osoba iz kategorije teže zapošljivih. U te svrhe je u budžetu Novog Pazara izdvojeno 10 miliona dinara.

Odbornici Skupštine Novog Pazara razrešili su i ponovo za vršioca dužnosti direktora Kancelarije za mlade imenovali Džemaludina Paučinca.

Na dnevnom redu prvog skupštinskog zasedanja u ovoj godini nalaze se i planovi i programi svih javnih preduzeća i ustanova čiji je osnivač lokalni parlament.

N. Kočović

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO