NOVI PAZAR – Respiratori koje je Novom Pazaru uručio predsednik Srbije Aleksandar Vučić instalirani su i spremni za upotrebu na odeljenju intenzivne nege Opšte bolnice u tom gradu, rečeno je Tanjugu u toj zdravstvenoj ustanovi.

Šef intenzivne nege Nermin Feković rekao je da je novom, vrednom donacijom upotpunjen krug neophodne medicinske opreme za Opštu bolnicu u Novi Pazar.

Opšta bolnica – Novi Pazar dosad je raspolagala sa tri klinička respiratora. Trenutno se radi o deset savremenih kliničkih i tri transportna respiratora, a u toku je dopremanje ostatka opreme koja treba da popuni intenzivnu negu”, naveo je Feković i dodao da se očekuju još “pacijent-monitori”.

Kako je precizirao, u ovom momentu nema pacijenata na respiratoru u toj bolnici.

“Svi su sa lakšom kliničkom slikom pod nadzorom infektologa”, kazao je on.

Doktor anesteziologije i načelnik te službe u bolnici u Novom Pazaru Alma Elfić zahvalila je na uručenim respiratorima u ime svih stanovnika Novog Pazara i u svoje lično ime i navela da je donacija od ključnog značaja jer će, kako ističe, sada biti omogućeno da se oni sa najtežom kliničkom slikom zbrinu u Novom Pazaru.

Pacijenti sa najtežom kliničkom slikom, odnosno oni sa akutnim respiratornim distra-sindromom transportovani su do sada za Kliničko-bolnički centar Kragujevac. Zahvaljujući ovoj donaciji moći će da budu zbrinuti u ovoj bolnici. Naši ansteziolozi su spremni da se izbore sa takvim teškim stanjima”, kazala je Elfić.

Ona je rekla da se pacijenti pozitivni na koronavirus sa lakšom slikom zbrinjavaju u prostorije Medicinske škole, dok se oni sa nešto težom kliničkom slikom zbrinjavaju na infektivno odeljenje.