Novi Pazar : Prva petoletka ide u stečaj

Kako su zainteresovani kupci koji su učestvovali na licitaciji za kupovinu “Prve petoletke – Delovi” odustali od potpisivanja kupoprodajnog ugovora, a Agencija za privatizaciju prodaju proglasila neuspešnom, ovo preduzeće će otići u stečaj, saznaje radio Sto plus.

U Agenciji za privatizaciju je našem radiju rečeno da će dalju sudbinu pogona trsteničke “Prve petoletke” u Novom Pazaru odlučiti Ministarstvo privrede jer je Agencija ugašena krajem 2015. godine.

“Međutim, ako gledamo sa pravne strane, situacija oko tog preduzeća je jasna. Društveni kapital je prestao da postoji 31. decembra prošle godine i kako ‘Prva petoletka’ nije privatizovana to preduzeće nema nikakvu drugu zakonsku opciju osim da ode u stečaj. Ipak, to će odlučiti Ministarstvo privrede i nadležni sud”, kažu u Agenciji za privatizaciju.

Treći pokušaj prodaje ovog preduzeća propao je nakon što je konzorcijum fabrike nameštaja “Numanović SNS” i “Pejić turs” koji je početkom decembra prošle godine sa ponuđenih 2,2 miliona evra pobedio na licitaciji za kupovinu “Prve petoletke” odustao od potpisivanja kupoprodajnog ugovora.

Od kupovine je odustao i Mersudin Dazdarević iz Tutina koji je na licitaciji podneo drugu najbolju ponudu, pa je Agencija privatizaciju proglasila neuspešnom.

Prilikom treće prodaje početna cena za 70 odsto društvenog kapitala ovog preduzeća smanjena je sedam puta, sa 2,1 miliona evra na 315.000, a izbačen je i uslov da kupac mora da se bavi metalo-prerađivačkom delatnošću.

Fabrika “Prve petoletke” u Novom Pazaru zapošljava 26 radnika, a u njenom vlasništvu je, osim hale i 40 mašina starih preko 30 godina, i oko 4 hektara građevinskog zemljišta.

Izvor : radiostoplus

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO