Naslovna Featured Istaknuto Novi Pazar potpisao sporazum o saradnji sa SKGO u oblasti podrške roditeljstva

Novi Pazar potpisao sporazum o saradnji sa SKGO u oblasti podrške roditeljstva

novi-pazar-potpisao-sporazum-o-saradnji-sa-skgo-u-oblasti-podrske-roditeljstva

Stalna konferencija gradova i opština (SKGO) potpisala je danas, uz podršku UNICEF-a, sporazum o saradnji sa šest gradova i opština u Srbiji u oblasti podrške roditeljstvu.
Sporazum su potpisale opstine Palilula (Beograd), Novi Sad, Kragujevac, Bor, Vranje i Novi Pazar, sa ciljem brige o ranom razvoju dece i podrške roditeljstvu, jačanjem kapaciteta lokalnih samouprava za rad u toj oblasti, a posebno da obezbede pomoć ugroženim porodicama.

Generalni sekretar SKGO Djordje Staničić je na konferenciji povodom potpisivanja sporazuma rekao da je zadatak te institucije da pruži podršku lokalnim samoupravama da razviju i unaprede postojeće javne politike i procedure radi jačanja sistema podrške roditeljima i starateljima u prvim godinama odrastanja deteta.

“Veoma je važno da sistemski ukažemo na činjenicu da je društvo od primarnog značaja da dete bude u fokusu, a to dete treba da ima roditelje koji su dovoljno kompetentni i psihički stabilni da odgovore na sve potrebe njegovog razvoja u ovim zahtevnim vremenima”, kazao je Staničić.

Prema njegovim rečima u budućnosti će se kroz realizaciju projekta “Podrška lokalnim samoupravama za širenje dobrih politika i praksi podške roditeljstvu” omogućiti da još 27 gradova i opština preuzme znanje od onih kod koji su sada potpisali sporazum, čime će se stvoriti baza da lokalne samouprave, uz intersektorsku saradnju više ministarstava, obezbede da roditelji imaju podršku, a deca srećno detinjstvo.

Direktorka UNICEF-a u Srbiji Dajana Kostadinova navela je da je svim roditeljima potrebna sistemska podrška na njihovom putu roditeljstva, kao i da je ova podrška ključna u odgovaranju na razvojne potrebe deteta i jedan je od načina prevencije nasilja nad decom.

“Neophodno je usaglašeno delovanje izmedju sektora zdravlja, obrazovanja i socijalne zaštite, a ovih šest gradova i opština su pioniri u izgradnji integrisanih politika i budžeta oblikovanih prema potrebama ranog razvoja dece”, objasnila je Kostadinova.

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić naglasio je da delatnost predškolskih ustanova dugi niz godina razvijana kao multifunkcionalna.

“Danas možemo biti ponosni zato što integrisani sistem predškolskog vaspitanja i obrazovanja obezbedjuje ostvarivanje različitih funkcija: podršku celovitom razvoju i dobrobiti dece, negu, preventivno-zdravstvenu i socijalnu zaštitu dece, podršku porodici u ostvarivanju svoje vaspitne funkcije”, izjavio je Ružić.

On je dodao da se teži razvoju predškolskog vaspitanja i obrazovanja koje će biti dostupno svoj deci, koje uvažava potrebe i prava dece i porodice, koje je otvoreno u gradjenju odnosa sa porodicom, sa drugim delovima u sistemu obrazovanja, lokalnom i širom društvenom zajednicom.

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Marija Obradović istakla je da je ovaj projekat poseban značaj dobija danas, u vreme borbe sa korona virusom, kada su stanovi i kuće postali i vrtić i škola za decu, a roditeljima radni prostor.

Specijalna savetnica za ciljeve održivog razvoja – Agenda 2030 Slavica Djukić Dejanović rekla je da je posvećenost ranom razvoju dece jedan od najdelotvornijih delova javnih politika za razvoj društva.

“U Agendi 2030 se posebno definiše da do 2030. godine treba da se obezbedi da sva deca imaju pristup kvalitetnom razvoju u ranom detinjstvu, brizi i predškolskim obrazovnim aktivnostima, a kako bi bili spremni za osnovno i sva kasnija obrazovanja”, kazala je Djukić Dejanović.

Državna sekretarka u Ministarstvu za brigu o porodici i demografiju Milka Milovanović Minić ocenila je da je ovakav projekat od izuzetnog značaja za unapredjenje kvaliteta života porodica i prava svakog deteta.

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Zoran Radovanović iskazao je nadu da će potpisivanje  sporazuma o saradnju u oblasti roditeljstva obezbediti još kvalitetniju brigu o deci, njihovom zdravstvenom i psihičkom stanju.

Gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić rekao je da je društvena briga o deci najvažnija oblast u kojoj je taj grad veoma uspešan.

“Briga o mladima u Kragujevcu počinje od najranijih uzrasta, a ovaj projekat je prilika da profesionalci u sektoru zdravstva, obrazovanja, socijalne zaštite podignu kvalitet usluga, a da svoja znanja kasnije prenosu kolegama iz drugih sredina”, objasnio je Dašić.

Predsednik opštine Palilula Aleksandar Jovičić istakao je da je socijalna politika te opštine najviše usmerena na najmladje sugradjane i njihove roditelje.

“Kroz ovaj projekat ćemo pokušati da uspostavimo još bolje parametre i napravimo još jače veze izmedju svih institucija koje u svemu ovome mogu dati svoj doprinos da još više zajednički radimo ka tom cilju”, izjavio je Jovičić.

Projekat se realizuje kao deo programa “Podrška podsticajnom roditeljstvu kroz igru”, a koji zajedno sprovode UNICEF, SKGO, Gradski zavod za javno zdravlje Beograd, Republički institut za socijalnu zaštitu, Savez udruženja medicinskih sestara predškolskih ustanova Srbije, Harmonija – Centar za podršku ranom razvoju i porodičnim odnosima i Institut za psihologiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, uz podršku LEGO Fondacije.

Izvor: SKGO

Exit mobile version