Novi Pazar : Posle Bajrama silom žele da uđu u zgrade

Predstavnici novopazarskih firmi „Lipa“ i „Uniprom“ zatražili su od direktora policije Milorada Veljovića da im se vrate objekti koje su uzurpirale pristalice muftije Muamera Zukorlića.

Oni traže da policija omogući pravosudnim organima izvršenje pravosnažne presude prilikom povratka objekata koje je Islamska zajednica u Srbiji proglasila vakufom (zadužbinom) i na silu ušla u njih.

– Država mora ozbiljno da shvati težinu ovog problema. Ukoliko ona ne reaguje, mi ćemo biti prinuđeni da na silu odgovorimo silom, jer samo tako naši radnici mogu ući u uzurpirane objekte. U toku je ramazan, pa još nećemo ništa preduzeti, ali odmah posle Bajrama učinićemo sve da ostvarimo naša prava jer otimačinu više ne možemo i nećemo trpeti. To smo rekli i Veljoviću – kaže vlasnik Ugostiteljskog preduzeća „Lipa“ Ćerim Šemsović.

On objašnjava i da Islamska zajednica u Srbiji uzurpirane objekte ne koristi u verske svrhe „već za otvaranje kafića i restorana“.

musala

 

Izostala asistencija policije
U nekoliko navrata je pokušano iseljavanje zgrade Fakulteta za islamske studije, međutim, uvek je izostajala asistencija policije.
Kao glavni razlog za to u policiji izdvajaju bezbednosnu situaciju i mogućnost sukobljavanja sa pristalicama muftije Zukorlića.

 

– Već pet godina čekamo izvršenje pravosnažne presude kojom nam se vraćaju uzurpirani objekti. Jedva smo umirili radnike i sprečili ih da na silu uđu na svoja radna mesta. Ogorčeni su na državu, ali smo ih ubedili da sve pokušavamo mirnim i zakonskim putem, a sada smo dobili i uveravanje direktora policije da će rešenje uskoro biti pronađeno – priča direktor „Uniprom“ a.d. Basri Pljakić.
Predstavnici ovih preduzeća traže da im se vrati zgrada u centru Novog Pazara (u kojem je sada Fakultet za islamske studije), Stara novopazarska banja i samousluga u naselju Musala, u koju su pre nekoliko dana upali i ogradili pristalice muftije Zukorlića.

novopazarska banja 8

U Islamskoj zajednici u Srbiji tvrde da su svi ovi objekti vakufska imovina, da su njihovo vlasništvo i da žele da ih obnove i privedu nameni za koju su izgrađeni. Oni kažu da imaju sve dokaze da se radi o vakufima koje „uz pomoć korumpiranih državnih organa žele da prisvoje ovdašnji tajkuni“.

U sporu između ovih preduzeća i ove verske zajednice, sudovi su presudili u korist „Lipe“ i „Uniproma“, presude su pravosnažne, ali do danas nisu izvršene.

 

 

 

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO