Predstavnici novopazarskih firmi „Lipa“ i „Uniprom“ zatražili su od direktora policije Milorada Veljovića da im se vrate objekti koje su uzurpirale pristalice muftije Muamera Zukorlića.

Oni traže da policija omogući pravosudnim organima izvršenje pravosnažne presude prilikom povratka objekata koje je Islamska zajednica u Srbiji proglasila vakufom (zadužbinom) i na silu ušla u njih.

– Država mora ozbiljno da shvati težinu ovog problema. Ukoliko ona ne reaguje, mi ćemo biti prinuđeni da na silu odgovorimo silom, jer samo tako naši radnici mogu ući u uzurpirane objekte. U toku je ramazan, pa još nećemo ništa preduzeti, ali odmah posle Bajrama učinićemo sve da ostvarimo naša prava jer otimačinu više ne možemo i nećemo trpeti. To smo rekli i Veljoviću – kaže vlasnik Ugostiteljskog preduzeća „Lipa“ Ćerim Šemsović.

On objašnjava i da Islamska zajednica u Srbiji uzurpirane objekte ne koristi u verske svrhe „već za otvaranje kafića i restorana“.

musala

 

Izostala asistencija policije
U nekoliko navrata je pokušano iseljavanje zgrade Fakulteta za islamske studije, međutim, uvek je izostajala asistencija policije.
Kao glavni razlog za to u policiji izdvajaju bezbednosnu situaciju i mogućnost sukobljavanja sa pristalicama muftije Zukorlića.

 

– Već pet godina čekamo izvršenje pravosnažne presude kojom nam se vraćaju uzurpirani objekti. Jedva smo umirili radnike i sprečili ih da na silu uđu na svoja radna mesta. Ogorčeni su na državu, ali smo ih ubedili da sve pokušavamo mirnim i zakonskim putem, a sada smo dobili i uveravanje direktora policije da će rešenje uskoro biti pronađeno – priča direktor „Uniprom“ a.d. Basri Pljakić.
Predstavnici ovih preduzeća traže da im se vrati zgrada u centru Novog Pazara (u kojem je sada Fakultet za islamske studije), Stara novopazarska banja i samousluga u naselju Musala, u koju su pre nekoliko dana upali i ogradili pristalice muftije Zukorlića.

novopazarska banja 8

U Islamskoj zajednici u Srbiji tvrde da su svi ovi objekti vakufska imovina, da su njihovo vlasništvo i da žele da ih obnove i privedu nameni za koju su izgrađeni. Oni kažu da imaju sve dokaze da se radi o vakufima koje „uz pomoć korumpiranih državnih organa žele da prisvoje ovdašnji tajkuni“.

U sporu između ovih preduzeća i ove verske zajednice, sudovi su presudili u korist „Lipe“ i „Uniproma“, presude su pravosnažne, ali do danas nisu izvršene.

 

 

 

1 KOMENTAR

  1. nikada nisam bio pristalica g-dina muamera ali ovde se ocigledno bira izmedju dva zla a zdrav razum nam uvijek kaze da biramo manje zlo. koje je manje na nama je da se opredelimo i da damo podrsku njemu. samo da napomenem da pokusamo da napravimo razliku: jedni uzimaju na silu pozivajuci se na katasterske knjige i tu i takvu imivinu sada za sada ogradjuju. sta posle niko od nas nezna ali je ljudski se nadati da ce biti pravilno upotrebljena i iskoriscena. nasuprot njih su oni koji pokusavaju to “kupiti” za male pare i od toga stvoriti neciju imperiju. kada bismo znali ko to kupuje i ko je iza svega toga [ npr: pazariste, bogastvo nekih porodica cija imena samo figuriraju, setalista i lokali okolo…] bilo bi nam lakse iako to kupuju za nase pare a biju se u prsa da to cine u ime svih nas. pa gospodo u ime svih nas `oladite malo. u ime kojih to radnika idu kod tamo nekog u tamo neki beograd. zar u ime onih kojima nije uplacen radni staz godinama ili u ime istih tih kojima plate kasne po 4-5 meseci. ej malolije na danasnjicu to. e pa puno bi se jos dalo reci ali zasto kad ionako ovo nece niko procitati jer i ova gospoda koja odredjuju sta pustiti a sta ne su u onu grupu zla [ koju dali vecu ili manju opet vi procijenite]. gramatika i interpunkcije su ovde najmanje vazne.

Comments are closed.